Öns ambulansverksamhet läggs ut på privat entreprenad

Ambulansverksamheten på Gotland läggs ut på privat entreprenad. I går annonserades verksamheten ut och anbudstiden går ut i slutet av augusti. Kommunstyrelsen räknar med att det ska finnas en ny entreprenör för verksamheten första maj 2007.

Gotland2006-06-16 06:00
- Målet är att få en billigare verksamhet med samma eller högre kvalitet och att samverkan ska ske mellan social och omsorgsförvaltningen, sa Dick Svennefelt, på räddningstjänsten om är ordförande i det råd som har arbetat med att ta fram ett underlag för upphandlingen.
Det var redan i slutet av 2003 som kommunfullmäktige beslutade att lägga ut hela räddningstjänsten på privat entreprenör. Den dåvarande chefen valde att först lägga ut helikoptern på entreprenad och nu är det alltså dags för ambulansverksamheten.
I anbudsförfrågan ingår möjlighet att hyra lokalerna och att köpa den utrustning som finns men det är inget tvång. När det gäller personalen, totalt 37 personer, sjuksköterskor och sjukvårdare, måste det nya företaget behålla den personal som för närvarande finns. Men efter ett år kan arbetstider och villkor förhandlas om. Kvar hos räddningstjänsten kommer det att finnas en tjänst, ambulanssamordnare, som svarar för kontroll och uppföljning samt är ordförande i samverkansrådet. Kvar hos hälso- och sjukvården finns ambulansöverläkaren som svarar för den medicinska kvalitén och delegationen.
- För närvarande, år 2005, kostade räddningstjänsten 21,2 miljoner kronor och allt över denna summa kommer att förkastas, sa Åke Svensson, efter kommunstyrelsens sammanträde i går.
Det som ett privat företag ska kunna få ner kostnaderna på är samverkan i olika former. Och 50 procent av landstingen i Sverige har lagt ut verksamheten på entreprenad.
- Det finns erfarenheter av detta sedan 1992 då man införde det i bland annat Östergötland. SOS alarm har monopol i Sverige så någon risk för konkurrens mellan till exempel helikoptern och ambulansen kommer det inte att bli, sa Åke Svensson.
Gruppen som har utarbetat anbudsunderlaget har bestått av Dick Svennefelt, stf räddningschef, Liza Pettersson, konsult- och servicekontoret, Rolf Forsman, hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Lena Lager, social- och omsorgsförvaltningen. Referensgrupp: Maria Borvander, ambulansinsatsen, räddningstjänsten och Sune Handell, iva, hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om