För Gotlänningens tryckeri AB, pressens gamla ägarbolag som i dag främst är en aktiv deltagare i det gotländska samhälls- och kulturlivet, är Pressfrihetens dag något av en högtidsdag.
– Det är ytterst få länder i världen som har det som anses vara en verklig demokrati. Vi må ha det bra här på Gotland, men vi vet vad som kan hända i ett auktoritärt samhälle, säger Tommy Wahlgren, ordförande i bolagets styrelse.
Varje år, den 3 maj, uppmärksammar bolaget dagen genom att hylla och belöna insatser för att stärka de demokratiska värderingarna. I fjol delades priset ut till Östersjöns författar- och översättarcentrum, och 2022 uppmärksammades föreningen Svenskbybornas arbete med och i Ukraina.
I år har man valt att lyfta arbetet med alla de sockenblad som finns på Gotland. Av ett 20-tal nomineringar valdes totalt fyra vinnare av en jury under ledning av Gotlands Tidningars tidigare redaktionschef, tillika styrelseledamot i Gotlänningens tryckeri, Ulf Hammarlund.
Förstapriset och utmärkelsen Gotlands bästa sockenblad gick till Västerhejdekrönikan – som med sina drygt 30 fullmatade sidor gjort sig förtjänt av att benämnas som tidning, snarare än ett "blad".
– Det är otroligt mycket innehåll. Man blandar nytt och gammal till en bredd – som berör på djupet. Det är en riktigt bra tidning, säger Ulf Hammarlund.
Västerhejdekrönikan kommer ut två gånger per år, ett nummer i maj och ett kring jul, och har gett ut sedan 1983 av Västerhejde hembygdsförening. Gunnel Fransson, ordförande i hembygdsföreningen och skribent, berättar att sockenbladet stod inför ett vägskäl 2016, efter att hennes make gått bort.
– Han hade varit ansvarig utgivare så vi visste först inte hur det skulle bli med tidningen, vem som skulle ta över, säger hon.
Frågan ställdes i bygden och svaret blev tydligt: sockenborna ville ha kvar sin tidning.
– Vi finansierar tidningen genom att sälja annonser, till en lagom pris för att vi vill gynna våra lokala företag, också, säger Gunnel Fransson.
Förutom förstapriset, som belönades med en check på 6 000 kronor, delades tre hederspriser ut och en prissumma på 4 000 kronor. De gick till följande sockenblad: NärLau-kontakten (som ges ut av När Sockenförening och Lau Hembygdsförening), KIKaren (Kappelshamns IK), samt RomaBladet (utgiven av Roma Intresseförening).