Sockenbladen prisades på pressfrihetens dag

"Demokratin och pressfriheten sitter trängre till än på mycket länge". Med de orden inledde Tommy Wahlgren den årliga prisceremoni som Gotlänningens tryckeri håller i samband med Pressfrihetens dag den 3 maj.

"Det finns ett ganska stort antal sockenblad på ön, det har handlat om att läsa mycket och utifrån tio frågeställningar sätta betyg", säger Ulf Hammarlund, mitten, om juryarbetet. Han flankeras av Anders Ahlin, vd, och Tommy Wahlgren, styrelseordförande, för Gotlänningens tryckeri AB.

"Det finns ett ganska stort antal sockenblad på ön, det har handlat om att läsa mycket och utifrån tio frågeställningar sätta betyg", säger Ulf Hammarlund, mitten, om juryarbetet. Han flankeras av Anders Ahlin, vd, och Tommy Wahlgren, styrelseordförande, för Gotlänningens tryckeri AB.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2024-05-03 18:28

För Gotlänningens tryckeri AB, pressens gamla ägarbolag som i dag främst är en aktiv deltagare i det gotländska samhälls- och kulturlivet, är Pressfrihetens dag något av en högtidsdag. 

– Det är ytterst få länder i världen som har det som anses vara en verklig demokrati. Vi må ha det bra här på Gotland, men vi vet vad som kan hända i ett auktoritärt samhälle, säger Tommy Wahlgren, ordförande i bolagets styrelse.

Varje år, den 3 maj, uppmärksammar bolaget dagen genom att hylla och belöna insatser för att stärka de demokratiska värderingarna. I fjol delades priset ut till Östersjöns författar- och översättarcentrum, och 2022 uppmärksammades föreningen Svenskbybornas arbete med och i Ukraina.

I år har man valt att lyfta arbetet med alla de sockenblad som finns på Gotland. Av ett 20-tal nomineringar valdes totalt fyra vinnare av en jury under ledning av Gotlands Tidningars tidigare redaktionschef, tillika styrelseledamot i Gotlänningens tryckeri, Ulf Hammarlund.

undefined
Gotlands bästa sockenblad görs i Västerhejde. Tommy Wahlgren tillsammans med Västerhejdekrönikans redaktörer Gert Olsson, Gunnel Fransson och Torsten Kvarnsmyr.

Förstapriset och utmärkelsen Gotlands bästa sockenblad gick till Västerhejdekrönikan – som med sina drygt 30 fullmatade sidor gjort sig förtjänt av att benämnas som tidning, snarare än ett "blad".

– Det är otroligt mycket innehåll. Man blandar nytt och gammal till en bredd – som berör på djupet. Det är en riktigt bra tidning, säger Ulf Hammarlund.

undefined
Senaste numret av Västerhejdekrönikan som kom ut i december i fjol. Ett nytt nummer beräknas komma i början av maj, alltså vilken dag som helst.

Västerhejdekrönikan kommer ut två gånger per år, ett nummer i maj och ett kring jul, och har gett ut sedan 1983 av Västerhejde hembygdsförening. Gunnel Fransson, ordförande i hembygdsföreningen och skribent, berättar att sockenbladet stod inför ett vägskäl 2016, efter att hennes make gått bort.

– Han hade varit ansvarig utgivare så vi visste först inte hur det skulle bli med tidningen, vem som skulle ta över, säger hon.

Frågan ställdes i bygden och svaret blev tydligt: sockenborna ville ha kvar sin tidning.

– Vi finansierar tidningen genom att sälja annonser, till en lagom pris för att vi vill gynna våra lokala företag, också, säger Gunnel Fransson.

undefined
NärLau-kontaktens Ellvy Nilsson intervjuas av Tommy Wahlgren, i bakgrunden syns Solveig Artsman och Jorun Alvengren.
undefined
Roine Andersson och Berra Sanström från KIKaren, intervjuas av Tommy Wahlgren.
undefined
Ulf Hammarlung (till höger) gratulerar RomaBladets Maatilda Kinberg, Per Nilsson och Annelie Beijer Ylander.

Förutom förstapriset, som belönades med en check på 6 000 kronor, delades tre hederspriser ut och en prissumma på 4 000 kronor. De gick till följande sockenblad: NärLau-kontakten (som ges ut av När Sockenförening och Lau Hembygdsförening), KIKaren (Kappelshamns IK), samt RomaBladet (utgiven av Roma Intresseförening).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!