Öns betodlare drabbas värst av kommande EU-förslag
Både Sveriges betodlareförenings ordförande Otto von Arnold och jordbruksminister Ann-Christine Nyqvist pekar ut Gotland som ett område som får det särskilt svårt om EU-kommissionens förslag för ny marknadsordning för sockerbetsodling genomförs.Svante Runfeldt, nyvald ordförande för öns odlare, vill dock avvakta tills förslaget blir offentligt med att spå framtiden.- Man kan medvetet ha läckt ut de mest negativa delarna av förslaget, för att testa reaktionerna, tror han.
En ny marknadsordning som införs stegvis under två år, med start nästa år.
Betpriset sänks med 42,5 procent när reformen är fullt genomförd, vilket innebär ett grundpris på cirka 230 kr/ton. En kompensation för prissänkningen utgår med 60 procent.
En omstruktureringsfond införs med uppgift att lösa in och avveckla kvoter från länder eller regioner som väljer att sluta med sin produktion.
A- och B-kvoterna slås ihop. Ingen obligatorisk kvotreduktion sker de första fyra åren, men kan därefter bli aktuell i fall omstruktureringsfonden inte medfört tillräckligt stor kvotavveckling.
Stämmer uppgifterna är förslaget tuffare än det första utkast som presenterades i september förra året. Övergångsperioden kortas från tre till två år och sänkningen av betpriset blir fem procentenheter större.
Gotland får det svårt
Den svenska regeringen stöder reformen. I en kommentar till Agra Facts uppgifter säger sig jordbruksminister Ann-Christine Nyqvist inte vara orolig för den svenska sockerbetsodlingen. Men hon är medveten om att vissa områden får det svårt, bland annat Gotland genom fraktkostnaderna till Skåne.
- Det ska vi titta närmare på, säger hon till TT.
Vid Sveriges betodlares centralförening (SBC) har man en annan syn. Ordföranden Otto von Arnold tror att hela den svenska sockerbetsodlingen med förslaget kommer att vara utraderad på fem år. Och först försvinner odlingen på Gotland, tror han.
Även LRF ser pessimistiskt på framtiden. Efter presentationen i september förra året gick förbundet ut och varnade för att den kommande EU-reformen skulle betyda slutet för svensk sockerbetsodling. Och för hela EU tror LRF att sockerproduktionen sjunker med en tredjedel fram till 2012.
"Ser inte helheten"
På Gotland finns cirka trehundra odlare, som i fjol odlade nära 3 000 hektar betor. I februari valdes Svante Runfeldt till ny ordförande. Han vill avvakta med kommentarer om EU-förslaget.
- Vi ser inte helheten än. Det som läckt ut gäller priser och kvoter, men vi vet ingenting om frakterna, säger han.
Men helt klart blir det tuffare för öns betodlare. Det EU-förslag som presenteras den 22 juni kommer att ligga till grund för kommande treåriga branschavtal mellan Danisco och Sveriges betodlares centralförening. I det regleras bland annat transporterna från Gotland till Skåne. Nuvarande avtal löper ut vid årsskiftet.
Krav från omvärlden
EU:s förslag till ny marknadsordning för sockerindustrin är ett svar på världshandelsorganisationen WTO:s krav på att EU måste öppna gränsen för import av socker.
I över trettio år har EU:s marknadsordning givit betodlarna ett effektivt skydd. Inom EU har priset varit två-tre gånger över världsmarknadens tack vare tullar som jämnar ut gapet mot omvärlden. Flera av världens ledande exportörer av rörsocker, bland annat Brasilien, har anmält EU inför en WTO-panel som dömer i internationella handelstvister. WTO slog förra året fast, att EU:s stöd till inhemska odlare inte är förenligt med internationella handelsregler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!