Öns delikatesser "mitt i smeten"

Mitt på Visby hamn står den, Matön med en rad gotländska delikatesser.
Äntligen har den gotländska matmässan hamnat "mitt i smeten" där folk kommer och går hela dagarna.

Gotland2005-07-06 06:00
Värdinna på Matön är Margareta Pilla Olin. Runt om i mässan återfinns gotländska företagare med gotländska produkter som bröd, grönsaker, kött, fisk med mera.
Initiativtagare och projektledare till Matön är Sten Johnsson på Almi och för flera av deltagarna känns det som idén äntligen mognat och blivit av.

Efterfrågade produkter
- Gotländska produkter har varit efterfrågade här på hamnen flera år, säger Pilla Olin. Många besökare tycker att det är bra att det äntligen blivit av. Här kan man sitta ner, köpa gotländskt, få smakprov, få information om var på fastlandet man kan köpa produkterna och dessutom äta en gotländsk tallrik, antingen med grönsaker, kött eller fisk.

Matön redan känd
Det är faktiskt så att Matön Gotland redan är känd i Stockholmstrakten och nu sprids den även till fler trakter.
Bland erbjudanden som kan förtäras finns bland annat "Påitu" - en gotländsk benämning på röra och i det här fallet är det grönsaksröra.
På måndagen var det provsmakning av ört- och vitlökskryddat gotländskt nötkött på spett och grillmästare var Richard Rönnberg.
Mässan pågår till och med första veckan i augusti och på eftermiddagarna hålls provsmakning av en rad olika gotländska produkter.
Det blir också medverkan av flera gotländska underhållare under mässans gång.

Glatt överraskad
På måndagen slog sig Eila Godring, nyinflyttad Lummelundabo, ner och åt räk- och laxtallrik på Matön.
- Jag har bott på Gotland 23-24 år nu, säger hon. Då kom jag från Helsingfors. Jag blev glatt överraskad när jag fick se produkterna här på matmässan. Eftersom jag guidar finska turister, bland annat från kryssningsbåtar, får jag ofta frågan var de kan köpa och äta gotländskt när de är här, nu skall jag sända dem hit till Matön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om