Öns flickor mår sämre än pojkarna

Gotländska flickor drabbas dubbelt så ofta av huvudvärk, magont och nedstämdhetpojkar i samma ålder.

Foto:

Gotland2008-11-07 04:00
Samtidigt är det färre flickor i årskurs 9 nu som röker och dricker, än vad det var för fem år sedan. Detta, bland mycket annat, visar den sammanställda hälsoundersökning som Gotlands kommun nu presenterar.
I maj i år genomförde kommunen en omfattande hälsoundersökning bland elever i årskurs 6 och 9, samt eleverna i gymnasiets andra årskurs.
En liknande undersökning gjordes 2003, och nu har man sammanställt och jämfört resultaten från de båda enkätundersökningarna.

Sju områden
Undersökningen har lyft fram sju ämnesområden; tobak, alkohol, narkotika, mat/frukost, fysisk aktivitet, psykisk hälsa, samt sex och preventivmedelsanvändning. En del av enkäten behandlar "livet i allmänhet", där man fick ranka hur man mår på en skala mellan 1 och 10. De allra flesta tycker att livet i allmänhet är värt betyget 6 eller högre, dock är det något fler pojkar än flickor som ger dessa betyg. I årskurs 9 är det nästan var tredje flicka som anger betyg 5 eller lägre.

Jämställdhet viktigt
Detta, tillsammans med det faktum att flickor enligt undersökningen dubbelt så ofta drabbas av huvudvärk, magont och nedstämdhet, gör att kommunen slår fast att jämställdhetsperspektivet är viktigt och att pojkars och flickors problem och behov måste mötas på olika sätt.

Fler är trötta
Positivt i sammanhanget är att allt färre flickor nyttjar alkohol eller nikotin nu än för fem år sedan. Trenden är densamma i hela landet och speglar det mål som finns om att senarelägga ungdomars alkoholdebut. Bland pojkarna är samma trend inte lika tydlig.
Bland andra oroande tendenser som synts i undersökningen, finns det faktum att betydligt fler ungdomar i dag har problem med att somna, eller lider av trötthet, än vad som var fallet 2003.
Syftet och förhoppningen med undersökningen är att alla som arbetar med barn och ungdomar ska få en bättre insikt i hur de unga mår och därmed större chans att kunna påverka ungas hälsa i en positiv riktning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!