När Fredrik Persson ombeds summera sina första två år som polismästare gör han verkligen en sammanfattning, i bara fyra ord: "Pandemi, passbrist, krig och mord". Om de två förstnämnda är mycket skrivet och hur situationen i Ukraina påverkar Gotlandspolisen berättade Helagotland.se häromdagen.
Denna artikel funderar därför på den sistnämnda företeelsen. Många tänker nog att den lokala polischefen menar dådet mot Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i somras – vilket delvis stämmer.
– Den händelsen var jag verkligen mitt i och den påverkade oss gotlänningar väldigt direkt, säger Fredrik Persson.
Men det är fortfarande bara ett av de mord han hänvisar till. Eftersom Gotland delar polisregion med Stockholm, är vår lokala polischef ytterst delaktig i arbetet mot den våldsspiral som drabbat huvudstaden i vinter.
– Det ingår i mitt uppdrag att tillskjuta resurser när det behövs. Det har varierat över tid, men mellan fem och tio personer från oss har varit på plats i Stockholm. Det bör dock nämnas att det här sker vid andra tillfällen också, vi kan vara med vid till exempel en stor fotbollsmatch också, så det är i sig inget konstigt. Om vi har kompetens som passar för ett aktuellt uppdrag är det klart vi hjälper till.
Parallellt med detta jobbar Fredrik Persson hårt för att gängskjutningar och sprängdåd inte ska komma till Gotland.
– De här kriminella gängen och deras våld ska inte få fotfäste här.
Samtidigt finns det redan kopplingar, till två kända "lokala drognätverk" som polisen följer och kartlägger på ön.
– Där finns individer som har länkar till fastlandet och någonstans kommer ju drogerna ifrån.
Konsumenterna av det knark som "göder gängkriget" är alltså delvis gotländska. Något Fredrik Persson tror att dessa köpare sällan tänker på.
Han refererar bland annat till det stora kokainmålet på Gotland, som åter togs upp i tingsrätten tidigare i år.
– Köparna var ganska vanliga människor och det säger väl någonting om att bruket är ganska utspritt. Det var också tydligt att man inte förstår hur det här hänger ihop, att de fem grammen jag köper här påverkar vad som händer i Stockholm.
Kopplingar existerar alltså. Men lägesbilden är ändå en helt annan på Gotland, som alltjämt beskrivs som en trygg plats av polischefen.
– Att vi skulle vara helt fredade är en falsk sanning. Men som i Stockholm är det inte heller. Där försöker de fånga upp individer som riskerar att bli mördade, eller att själva döda någon; då har det redan gått väldigt långt. Här har vi möjlighet att gå in och hjälpa till mycket tidigare, innan det har blivit så allvarligt. Även om knarket kommer hit ska vi se till att själva konflikterna inte överförs, vi ska mota Olle i grind och vi har bra rutiner för hur vi jobbar med det.
Ändå finns det mer att göra. Fredrik Persson har fört samtal med politikerna inom Region Gotland, för att få dem att förstå vilket positivt utgångsläge ön har:
– Fönstret är öppet på Gotland, vi behöver vidta åtgärder nu för att aldrig hamna i situationer som Södertäljes eller Botkyrkas. Kanske bör politikerna besöka de platserna och fråga vad de bör göra och inte göra? Kunskaperna kring detta finns ju. Det handlar om att ha tydliga strukturer för att omhänderta ungdomar med problem. Dels brottslighet, men även psykisk ohälsa och hemmasittande. Allt kostar, men det vi investerar nu kan vi räkna hem i framtiden.