Öns lantbrukare står och stampar

Oro växer sig hos lantbrukare på ön inför den viktiga säsongen. Trots att det är mitten av april är det ännu, på sina ställen, för blött för att kunna komma igång med vårbruket.

Kyla och frostnätter i april gör vårbruket sent i år. Såmaskinerna har inte fått börja arbeta för säsongen.

Kyla och frostnätter i april gör vårbruket sent i år. Såmaskinerna har inte fått börja arbeta för säsongen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2024-04-19 19:30

Höstens rekordstora mängder regn i kombination med att det fortfarande inte blivit tillräckligt varmt gör att vårbruket inte kommit igång ordentligt på ön. Enligt Landshypotek bank, som ägs av Sveriges lantbrukare finns en oro hos de gotländska bönderna. 

– Det är lite oroväckande uppgifter från de lantbrukare vi har pratat med. Man kommer liksom inte igång med vårbruket eftersom det ännu är för blött i marken för att kunna komma ut med maskinerna på åkrarna. Man står och stampar och vill komma börja, säger Jonas Feinberg, presstalesperson vid Landshypotek bank.

Elof Nilsson, med djuruppfödning och växtodling på norra Gotland, vittnar om att det har varit svårt att komma igång. 

– Vi har smugit igång lite försiktigt, men man står liksom redo att bara dra igång. Vi har kört gödning på höstsådden och börjat plöja lite där det är fast mark, säger han.

Hösten och vårvinterns nederbörd gör sig fortfarande påmind i marken hos Elof Nilsson. 

– Det har varit mycket nederbörd, det har det. Den har gått rätt hårt åt på höstgrödan på sina håll. Samtidigt kan man se höstsådd som ser otroligt fin ut. Det är ytterligheternas år på något vis tycker jag.

2023 blev ett tufft år, först var det en kall vår, sen torr sommar som avslutades med en blöt höst. Något som inte var optimalt, menar Elof Nilsson. 

– Det ligger oss lite i fatet, oavsett vad man sår under hösten. 2024 känns lite extra nervöst, det är nog många som känner. Förutsättningarna med räntenivåer, investeringar och insatser märks på likviditeten.

Marknaden för spannmål och oljeväxter har dalat den senaste tiden, det är också faktorer som påverkar. 

– Naturligtvis vill man ha en bra skörd, men också ha betalt för det. Nu finns ett vakuum på marknaden, inte minst eftersom det varit lite blandad utdelning från skörden från 2023. Man känner sig pressad att det här året måste bli bra helt enkelt.

Med det ovissa aprilvädret kan det vara riskfyllt att också få ned sådden i jorden om det skulle komma fler köldknäppar. 

– Man brukar prata om järnnätter. Förra året hade vi en sådan i slutet av maj, det är jobbigt om man då har en fin gröda som är på väg upp.

Risken finns nu att vårbruket kommer igång för sent och att man därför hamnar efter tidsmässigt direkt.

– Det skapar negativ stress och det vill vi inte ha, säger Elof Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!