Öns lärarstudenter kritiserar kritik mot nya utbildningen

? Vi känner oss ilskna, kränkta och överkörda.
Det säger en sextett lärar- studerande vid Högskolan som 14 januari är klara med sin utbildning.
Anledningen till ilskan är den kritik som redovisats från studenter vid den nya lärarutbildningen. En kritik som studenterna vid Högskolan Gotland inte alls delar och menar att hade de ingått bland enkäteleverna så hade resultatet blivit helt annorlunda.

Gotland2004-12-03 06:00
Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Lärarnas riksförbund bland 1 000 lärarstudenter och enligt denna är 60 procent missnöjda med utbildningen. Ingen student vid Högskolan Gotland har tillfrågats i undersökningen och man misstänker att den är gjord i Stockholmsområdet.
Något som man också menar har styrt resultatet, bland annat i form av kritik mot brist på praktikplatser.
? Här hade det blivit ett helt annat resultat. Vi har haft praktikplatser att gå till. VFU, verksamhetsförlagd utbildning eller praktik, har fått en delvis ny inriktning och ska omfatta minst 20 veckor.
? Den är vi nöjda med. I enkäten sägs att det är för lite praktik men vi menar att det är tillräckligt men annorlunda, det har inte bara handlat om att bedriva undervisning. Vi får en djup kunskap i stället för lite av allt.
Enligt enkäten som väckt öns lärarstuderandes ilska så anser var fjärde student i den nya lärarutbildningen att denna gett dem en mycket bristfällig förmåga eller ingen alls att lära ut läsning, skrivning och räkning.
En uppfattning som Ulrika Pettersson, Annette Boberg, Susanne Johansson, Sara Bjuhr, Anki Schandl och Sara Kristiansson Friberg inte alls delar. Samtliga läser naturvetenskap med estetisk inriktning. (Sammanlagt finns det ca 200 lärarstudenter vid öns högskola och de kan välja mellan fyra inriktningar).
Och när de nu snart som första studenter med den nya utbildningen - som startade 2001 - som bakgrund skall ut på arbetsmarknaden är de oroliga för svårigheter om deras utbildning kopplas ihop med brister.
- Vi är inte missnöjda med utbildningen, vi är 60 som slutar nu och vi vill protestera, det här gagnar inte oss. Det är tråkigt att Lärarnas riksförbund publicerar negativ kritik, det känns inte som de är för medlemmarna, framhåller Annette Boberg. Vi har inte gått ut än så vi kan inte klä skott för att man säger att studenterna inte är bra. Det hänger på vad man gör som elev också.
? Man har sagt att det är mer flummigt än tidigare men så är det inte. Vi har fått stöta och blöta vad vi har för värderingar, vi ska fundera över hur man lär ut. Barnen ska inte vara som tomma kärl som bara ska fyllas på med kunskap, vi ska coacha mer, framhåller Anki Schandl.
? Arbetsgivaren Gotlands kommun vet inte vad den nya utbildningen innebär, att den innefattar att vi är behöriga från förskolan till årskurs fem. Vår önskan är att de lärare som är verksamma nu tar emot oss med öppna armar, vi är ju där och jobbar för barnens bästa, att de ska få en så bra utbildning som möjligt.
Men är då öns lärarstudenter inte kritiska mot något i den nya utbildningen?
? Barnsjukdomar finns det alltid och någon enstaka kurs som inte har varit bra är heller inte ovanligt oavsett utbildningens uppläggning. Det handlar om centralkurser som alla ska gå igenom, inte de specialiserade. Vi har också kunnat påverka under kursens gång.
? Vi känner oss absolut redo att gå ut och undervisa. Vi är otroligt breda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om