Öns medeltidscentrum går vidare till etapp två

Satsningen på att skapa ett medeltidscentrum på Gotland rullar vidare. Styrelsen för stiftelsen Medeltidsveckan gav vid sitt senaste sammanträde klartecken för att gå vidare med en etapp två av projektet. Totalt uppskattas de olika delarna i centret kräva en totalt investering på minst 30 miljoner kronor.
­ Det känns väldigt kul att få ta tag i det här igen och gå vidare, säger Magnus Wahlund, som genomfört en förstudie, som alltså föll Medeltidsveckans styrelse på läppen.

Gotland2004-08-19 04:00
Nu gäller det att skaffa pengar för den fortsatta planeringen. Kontakt har tagits med finansiärer, men ingenting är klart.
Magnus Wahlund ser helst att han för planeringen kan ha 2-3 heltidstjänster plus konsulter inom arkitektur, ekonomi och juridik.
Det lutar kanske åt att man kan få EU-bidrag för att klara den här etappen i projektet.
­ Inom tio månader ska man också bestämma sig för var medeltidscentret ska finnas, hur området ska se ut och vad man ska börja med. Det kräver en hel del arbete och samarbetspartners ska också knytas till projektet under den här andra etappen, säger Magnus Wahlund.
Ett medeltidscentrum på Gotland ska kombinera vetenskap och turistnäring. Det finns tre delar i projektet, ett modernt område med kansli och moderna hantverksverkstäder. Investeringskostnaden uppskattas till tio miljoner kronor. Spektakulärt är att bygga upp en farmannagård, ett medeltida "bondeslott" i 4-5 våningar och byggt av sten.
Riktigt hur en sådan gård såg ut vet man inte med säkerhet. man utgår från de uppgifter som togs fram på 1700-talet av superintendenten Jöran Wallin.
Bygget ska bli autentiskt och tillsammans med kringbyggnader rör det sig om 4-5 miljoner kronor i investering. Det låter billigt. Men för att klara det till den kostnaden finns förhoppningen att bygget sker i form av kurser med vetenskaplig grund och då i samarbete med högskolans byggnadsvårdsutbildning
­ Dessutom ska det inte vara färdighuggen mursten. Själva huggandet av stenen blir en del i bygget. Detta sänker kostnaden drastiskt, säger Magnus Wahlund.
<span class=MR>Modernt storkök</span>
Men troligen blir den här delen betydligt dyrare. Orsaken är planerna på ett modern storkök för en restaurangverksamhet. Sedan måste man också ordna med vatten och avlopp samt uppvärmning. Parkeringsplatser i stor mängd behövs också.
­ Längre fram tänker vi oss också ett område med en fri tolkning av europeisk medeltid, där man har en fast plats för torneringar och även hantverkshus och föreningshus exempelvis för kämpaföreningar. Hela det området kanske kostar 15 miljoner kronor eller mer, tror Magnus Wahlund.
Platsen för ett medeltidscentrum är inte bestämd. Olika förslag ska tas fram under den etapp som nu ska inledas. Men efter diskussioner med turistnäringen så är det inom två mil från Visby som gäller.Centret ska alltså kombinera både vetenskap och turism. Det gäller att få till en verksamhet som kan stå på egna ben när den väl är i gång, en verksamhet som då kan klaras utan olika bidrag.
Men för planeringen behövs bidrag. Under hösten blir det fortsatta kontakter med presumtiva finansiärer och samarbetspartners som ska knytas till projektet. Ett omfattande budgetarbete måste också till. Man måste se över hur man kan få en fast verksamhet att gå runt. Det behövs också en budget för bygget och man måste se hur organisationen ska se ut och vem som ska bedriva medeltidscentret. En tidplan måste tas fram för de olika etapperna. I dag är det ingen som i tiden kan säga när ett medeltidscentrum på Gotland kan stå klart och var det kommer att finnas. Men tanken är att det ska vara öppet åretrunt och att det ska finnas på landsbygden men högst två mil från Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om