Öns näringsliv förlorar 300 miljoner kr per år
De föreslagna försämringarna i Gotlandstrafiken kan medföra ett direkt bortfall för det gotländska näringslivet på ca 300 miljoner kronor per år.Det innebär att verksamheter måste lämna ön, investeringar stoppas, dyrare priser och en kraftig nedgång i besöksnäringen.Det visar en konsekvensanalys som LRF, Företagarna och Svenskt Näringsliv genomfört. "De negativa effekterna är skrämmande", konstaterar de.
Vad gäller persontransporterna kommer en nedgång på 21 procent, som är Destination Gotlands uppskattning, att leda till ett bortfall på 275 mkr per år.
För en Gotlandsfamilj stiger priset för en tur- och returresa från 1 172 kr till 1 711 (46 procent). För en fastlandsfamilj från 2 714 kr till 3 330 (23 procent).
Om resandet minskar med 21 procent innebär det att det blir till den nivå som rådde 1996-97, vilket då innebär "tio förlorade år", menar Anders Thomasson, Svenskt Näringsliv, Nils Nordenbrink, Företagarna och Peter Olsson, LRF.
Godset
För godstransporterna redovisar man den direkta effekten av höjningarna som medför ökade fraktkostnader för de gotländska företagen med 20 mkr per år.
- Konsekvenserna av detta är i nuläget svårare att överskåda.
Men man konstaterar ändå att kostnadsökningen i vissa fall kommer att omintetgöra möjligheterna att driva förädlings- och tillverkningsföretag på Gotland, lantbruket påverkas med en procents högre pris på insatsvarorna och det blir dyrare varor för de gotländska slutkonsumenterna. Verksamhet kommer att flyttas till fastlandet med direkta sysselsättningsminskningar som följd.
Några konkreta företagsexempel på konsekvenserna ges också.
Lantmännen: Ca 1,7 mkr i ökade fraktkostnader. Konsekvens: Fördyrade insatsvaror för det redan pressade gotländska lantbruket.
Swedish Meats: Ca 1 mkr i ökning. Innebär en stor risk för utebliven styckning och förädling av kött från fastlandet.
Ryftes: Ca 1,5 mkr i ökning. Stoppar planerad investering om ca 30 mkr på obestämd tid.
Turlistan
Effekterna av turlistans neddragning menar organisationerna blir att det kommer att råda platsbrist under veckosluten från påsk till 10 oktober.
- Trots prishöjningarna är det troligt att det nu kommer att bli platsbrist till Gotland på fredagar och från ön på söndagar, det vill säga den situation vi hade för några år sedan.
Anmärkningsvärt menar man det är att Rikstrafiken medvetet kalkylerar med att resandet och därmed besöksnäringen skall strypas.
- Det torde vara unikt att staten i en region stryper tidigare gjorda förbättringar i infrastrukturen.
Trion avslutar analysen med sin slutsats om den bakomliggande anledningen till de föreslagna prishöjningarna och trafikminskningarna.
- Rikstrafiken har tidigare träffat avtal med Destination Gotland där staten tagit stora risker beträffande bland annat oljeprisnivån. Då nu dessa risker blivit realitet föreslås att kostnaderna för detta överförs på gotlänningarna.
- De förestående prishöjningarna och trafikminskningarna är ett dråpslag mot Gotland. Det kan inte vara rätt att Gotland nu skall få betala för statens tidigare riskabla avtal med operatören. Näringslivet på Gotland kräver att staten tar sitt ansvar. Rikstrafiken måste få de resurser som krävs för att fullfölja sina åtaganden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!