Öns polis kan få tillhöra Stockholm
Polisen på Gotland och i Stockholm ska bli bättre på att samarbeta. Kommunikationscentralen på ön riskerar därmed att flyttas.
Landets polismyndigheter ska jobba närmare varandra. För Gotlands del handlar det i första hand om polisen i Stockholm.
Under året ska de båda myndigheterna granska ett 20-tal områden för tätare samarbete - en av dessa är en gemensam kommunikationscentral.
Curt Broberg befarar att den hamnar i Stockholm.
Han jämför med den försämrade lokalkännedomen bland operatörerna på SOS-alarm och beställningscentralen för färdtjänst och sjukresor, när dessa flyttades till fastlandet för några år sedan.
- En gemensam central även för polisen är negativt, tycker Curt Broberg.
Risk för färre poliser
För närvarande har polisen på Gotland omkring 130 anställda.
Med hjälp av informationsteknik kan mer av specialkompetensen i Stockholm framöver utnyttjas av Gotlandspolisen, tror Curt Broberg.
- Då är det stor risk att personalen minskar här, säger han.
Han konstaterar samtidigt att polismyndigheten på Gotland är mycket liten.
Polisen sårbar
Vissa specialkunskaper finns endast hos enstaka tjänstemän, och polisen blir därför mycket sårbar för till exempel sjukdomar i personalen.
Justitieminister Beatrice Ask samlade nyligen politiker från landets polisstyrelser och informerade om planerna att om ett par år slå samman polisdistrikten från dagens 21 till mellan 6 och 9.
Liknar Ansvarsutredningen
Curt Broberg ser paralleller till Ansvarsutredningens förslag om den framtida regionsindelningen i Sverige.
- Det kan bli en liknande diskussion inom polisen. En del tycker kanske att vi ska tillhöra Östergötland eller Kalmar, att vi är för små mot Stockholm, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!