Öns små skolor blir ett rektorsområde

Den 1 juli omorganiseras alla öns små grundskolor i ett gemensamt rektorsområde med en rektor.Samtidigt inrättas en ny organisation med en rektor för vardera rektorsområdet i Slite, Roma och Klinte.

Stramar åt. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Celion (M) Bakom henne förvaltningschefen Peter Molin.)Foto: GA-ARKIV

Stramar åt. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Celion (M) Bakom henne förvaltningschefen Peter Molin.)Foto: GA-ARKIV

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-06-17 04:00
Efter onsdagens beslut i barn- och utbildningsnämnden förs alla små grundskolor med förskoleklass och skolår 1-9 samman till ett gemensamt rektorsområde.
- Det blir en rektor med ett rektorsområde för alla de mindre grundskolorna medan de större, Solberga och Södervärn, blir kvar, förklarar bun-ordförande Lena Celion (M).
Vid tre grundskolor med förskoleklass och skolår 1 till 9 införs en ny rektorsorganisation. Slite tidigare rektorsområde 1 och 2 blir ett enda med Anna-Lena Ahnell som rektor.
Roma och Romaklosters respektive gamla rektorsområde blir ett nytt med Christer Söderström som rektor. För Klinte rektorsområde, med tidigare Klinte 1 och 2, blir Tomas Ekholm rektor.
- Det blir en chef som organiserar hela verksamheten. Vi tror att det innebär en möjlighet att spara, sade Lena Celion redan vid nämndens novembersammanträde 2009.

Fårö förskola får hyra
Styrelsen för Fårö förskola och fritids har önskat få överta de inventarier som finns i förskolans lokaler och utemiljö. Så blir inte fallet.
Barn- och utbildningsnämnden konstaterar att inventarierna tillhör den kommunala förskolan på Fårö och får hyras ut i maximalt ett år.
I maj gick politikerna i barn- och utbildningsnämnden emot tjänstemannaförslaget och sa ja till föräldrakooperativet med både förskola och fritidsverksamhet på Fårö.

Tar över på Fårö
Från 1 juli är det därmed den ekonomiska förening som startat föräldrakooperativet på Fårö som tar över ansvaret för barnen i Gazeliska huset intill gamla skolan i Kyrkviken.
Strategiska vakanser kallas det när barn- och utbildningsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att se över vilka skollokaler som kan dras in.
- Förvaltningen fortsätter uppdraget att se över vilka lokaler i skolorna som står tomma. Det måste bli tekniska förvaltningen sak att ta hand om dessa lokaler, förklarar Lena Celion.
Redan i fjol konstaterade nämnden att det sjunkande elevantalet i grundskolan inneburit att en del av skolornas fastigheter står outnyttjade.

En bättre besparing
Förra hösten enades nämnden att det skulle vara en bättre besparing att avyttra dessa lokaler än att dra ner på barnkulturen.
Samtidigt fick förvaltningen uppdraget att se över vilka lokaler som skulle kunna sättas i "strategisk vakans" för att nå besparingskravet, satt till 4,4 miljoner kronor, för 2010.
I september ska arbetet vara klart och barn- och utbildningsförvaltningen ska då rapportera till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott om de uppnådda besparingskraven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!