Öns sophantering redo för avgörande - igen
Nu har den segdragna frågan om öns framtida sophantering tagit ytterligare ett steg.I går beslutade tekniska nämnden att godkänna de kompletteringar som gjorts av förvaltningen angående den tidigare utredning som förespråkade en sopförbränningsanläggning på ön.Ett förslag som dock stötte på patrull i kommunfullmäktige som återremitterade ärendet för ytterligare komplettering.
I augusti 2003 bestämdes tre strategier. Huvudalternativet var att anlägga en förbränningsanläggning för hushålls- och verksamhetsavfall på ön.
Därefter utreddes frågan om en sopförbränningsanläggning på ön av tekniska förvaltningen, Geab och Swedish Meats. Arbetet resulterade i en förstudie om tekniska, ekonomiska och miljömässiga förutsättningar.
Förespråkarna menar bland annat att en sopförbränningsanläggning bidrar till energiutvinning och att man kan ersätta fossila bränslen i fjärrvärmenätet. Dessutom behöver hushållen inte källsortera mer än i dag. Det blir en långsiktig lösning på problemet och en finansiär i form av Geab finns.
Motståndarna menar att en sådan anläggning kommer att ersätta biobränsle snarare än fossila bränslen. Att bränna avfallet menar man är en föråldrad metod och att sopsortering då inte känns meningsfull och man blir låst till detta alternativ minst 20 år framåt. Skall bränning ändå ske bör det utredas närmare om Cementas ugnar är en möjlig lösning. Andra alternativ som förespråkas är exempelvis biogas. Främst är det centern som opponerat sig mot en förbränningsanläggning.
Kostnaden
Kostnaden för en sådan anläggning är det också delade meningar om. Den har kostnadsberäknats till allt mellan 100-200 miljoner kronor.
När kommunfullmäktige 25 oktober förra året behandlade sopfrågan och skulle fatta beslut i det segdragna ärendet blev beslutet återremiss till tekniska nämnden.
Därefter har tekniska förvaltningen gått igenom de krav på kompletteringar som kommunstyrelsen utfärdat, 12 frågeställningar har behandlats ingående. Offentliga möten har ägt rum och man har utfärdat och kompletterat den tidigare gjorde utredningen om en förbränningsanläggning för avfall. Och i går lades sopärendet åter fram för nämnden - med gjorda kompletteringar.
- Huvudalternativen är kvar, konstaterar Per Lindskog.
- En ny beslutstext om att hantera förbränningsalternativen parallellt har tillförts, framhåller Kjell Skalberg. Nu tas inte för givet att Geab skall bygga utan Cementaalternativet är lika intressant, det finns lfer alternativ för våra hushållssopor.
Ärendet skall nu passera kommunstyrelsen innan det landar på fullmäktiges bord vilket kan ske tidigast i juni.
Tills vidare fortsätter Gotlands sopor att sändas till Norrköping för förbränning där.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!