Öns tryffel erövrar Japan
Vad gör gotländsk tryffel i Japan?Förhoppningsvis succé.I går reste fyra tryffelambassadörer på PR-turné till Tokyo .
PÅ VÄG. Gotländska tryffelprodukter på väg till Japan. Från vänster Lena Bertholdsson, Olof Thomsson, Susanne Welin-Berger och Britt- Louise Pettersson.
Foto: Emma Fagerberg
- Det är många som tar upp tryffeln, men ingen som förädlar den. Vi tar tag i den biten, säger Lena Bertholdsson.
Presentationen viktig
De har haft god hjälp av Susanne Welin-Berger från LivsTek och Mark Ingelse, som har varit grafisk formgivare för förpackningarna. För det är viktigt hur tryffeln presenteras.
- Japanerna gillar snygga förpackningar, det gör ju vi också, säger Lena Bertholdsson.
Gruppen har ett oräkneligt antal smaksejourer bakom sig, och nu kan de äntligen presentera sina färdiga produkter för den japanska marknaden. De har till och med tagit fram en produkt speciellt för Japan, tryffel i whisky. Men mest tror grundarna till Tryffelprojektet på sin tryffelmajonnäs.
Gotland ska växa
- Japanerna äter ju majonnäs till sin sushi, säger Lena Bertholdsson.
Genom produkterna hoppas hon att Gotland ska växa, och synas på fler ställen i världen.
- Idén är en sådan liten del, sedan kommer allt, allt, allt. Samarbetet är minst lika viktigt, säger Britt-Louise Pettersson.
När det är som bäst
Just samarbetet återkommer de till om och om igen, alla har de olika kunskaper som kompletterar varandra.
- Vi är som fem olika världar som har arbetat ihop. Nätverk är ett lite uttjatat uttryck, men det här är nätverk när det är som bäst, säger Lena Bertholdsson.
Kvartetten som åker har ett späckat program framför sig den närmaste veckan. Det ska hinnas med många affärsmöten och studiebesök, och allt är noga planerat.
- Nu hoppas vi på viktiga möten för att få en kanal in i Japan, säger Lena Bertholdsson.
Det svarta guldet
I Fardhem 1977 hittades bourgognetryffeln för första gången på Gotland.
Tryffeln verkar trivas i de gotländska markerna och nu görs flera försök att odla svampen.
Historiskt har tryffel ansetts höja såväl intelligens som potens och vara ett utmärkt afrodisiakum.
Svampen växer under jorden, i symbios med ek eller andra ädellövträd.
Den skördas med hjälp av doftkänsliga hundar eller med tryffelsvin. Ett bra tryffelsvin kan hitta en mogen tryffel som växer flera meter under jordytan.
Källa: www.tryffel.se
I Fardhem 1977 hittades bourgognetryffeln för första gången på Gotland.
Tryffeln verkar trivas i de gotländska markerna och nu görs flera försök att odla svampen.
Historiskt har tryffel ansetts höja såväl intelligens som potens och vara ett utmärkt afrodisiakum.
Svampen växer under jorden, i symbios med ek eller andra ädellövträd.
Den skördas med hjälp av doftkänsliga hundar eller med tryffelsvin. Ett bra tryffelsvin kan hitta en mogen tryffel som växer flera meter under jordytan.
Källa: www.tryffel.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!