Öns ungdomshem får både ros och ris

Barn och ungdomar som är placerade i särskilda hem för vård eller boende har små möjligheter att påverka den vård de får.Men på Gotland är delaktigheten ofta bra.Det visar en granskning av hem för vård eller boende.

Gotland2008-04-17 04:00
Det är första gången en nationell tillsyn har gjorts på samma sätt över hela landet med gemensamma bedömningskriterier. Den har gjorts av Socialstyrelsen och de 21 länsstyrelserna, som ansvarar för tillsynen av hem för vård eller boende, HVB.

156 behandlingshem
Granskningen omfattar 156 behandlingshem.
Man har tittat på hälsa, utbildning, känslomässiga och sociala behov, delaktighet, säkerhet och kvalitet. Vid 144 av dessa fann man brister som behöver åtgärdas, även om de flesta bristerna inte bedöms som allvarliga.
Barnen som är placerade i HVB-hem befinner sig ofta i en krissituation. Verksamheten är sårbar, kvaliteten kan ändras snabbt och både bidra till att barn och unga får det bättre eller blir en riskmiljö.
Därför är det viktigt med rutiner kring säkerheten och att barnen känner sig trygga och delaktiga i hur deras vård och behandling planeras och genomförs, skriver man i rapporten.
Granskningen visar att det som framför allt behöver förbättras är möjligheten till delaktighet, att det finns rutiner för säkerheten för att förebygga och förhindra att barnen under placeringen inte blir utsatta för sexuella övergrepp, eller själva begår sådana, att alla får skolundervisning och tillgång till tandvård och sjukvård.
Granskningen har bland annat bestått i samtal med placerade pojkar och flickor, föreståndare, personal, vårdnadshavare och placerande socialtjänst.

Vårdplaner saknas
- På Gotland ser det ut ungefär som i landet i övrigt, säger Christina Godarve, socialkonsulent vid länsstyrelsen. Dokumentationen är bristfällig, många saknar vårdplaner och det finns vissa brister i kvalitetssystemen. Barn från andra kommuner har också problem med att få tandvård, sjukvård och skolgång.
På plussidan finns att behandlingshemmen på Gotland ofta är små och att det ger förutsättningar för barn och ungdomar att få den tid och uppmärksamhet från vuxna som behövs för att kunna ge god omvårdnad. Det finns också en hög medvetenhet vad gäller säkerhet.

Akut placering
- Under placeringen är barn och unga delaktiga. Men när det blir fråga om akut placering eller omplacering är de ofta inte delaktiga i planeringen, säger Christina Godarve.
På Gotland finns sex behandlingshem, Alskogs behandlingshem, Hassela Gotland med enheter i Vänge, Bro och Klintehamn, Hoppet Gotland, Norrbys familjehem, Staple ungdomshem och Östertulls HVB, som drivs av kommunen.
Nu ska resten,cirka 260 av 420 HVB-hem granskas. En slutrapport ska lämnas till regeringen i januari nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om