Onsdag – bästa dagen på lovet

Den som vill få en fin dag i skidspåren bör sikta in sig på sportlovsveckans onsdag. Då blir det solsken, uppehåll och några få minusgrader. – Bra sportlovsväder, konstaterar Anna Österman, meteorolog på SMHI.

Gotland2010-02-26 04:00
Sportlovet både blandar och ger i år, ut mereorologisk synvinkel. Redan i dag och i morgon kommer årets första blidväder, med både plusgrader och regn över Gotland.
- Men det är svårt att säga hur mycket av snön som försvinner, säger Anna Österman.
Stundande helg kommer sannolikt också att bli tämligen blåsig över Gotland med vindhastigheter på åtminstone uppåt 10 meter i sekundern i byarna, främst sydliga vindar.
Vindarna mattas av något redan under söndagen, i samband med att det blir allt kallare igen.
Söndagen bjuder i övrigt mest på uppehåll och några plusgrader på dagen, kallare framåt kvällen.
På måndag sjunker temperaturen. Blötsnö eller snö är att räkna med, även på tisdagen.
Sedan kommer sportlovets vackraste dag, enligt SMHI:s prognos för Gotland. På onsdag får ön nämligen solsken, uppehåll och cirka fyra minusgrader.
- Det klarnar upp redan natten mot onsdagen. Frågan är väl bara hur det ser ut efter regnet i helgen, säger Anna Österman.
Torsdag och fredag ser ut att bli dagar med mest moln och flera minusgrader.
Nästa helg, däremot, tittar solen åter fram över Gotland.
- Men det kommer nog att vara minusgrader fortfarande, tror Anna Österman.
- Möjligen är ett högtryck på väg i samband med det soliga vädret nästa helg, men det är fortfarande ett vintrigt högtryck.
Så när får vi någon vår på Gotland?
- Nja, våren får nog låta vänta på sig ett tag till. Vi kan inte säga så mycket om längre fram än nästa helg, och än är ingen riktig vår i sikte, säger SMHI-meteorologen Anna Österman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om