Onsdagsgänget fixar pjäser

Först är det kaffe och pratstund och sen sätter jobbet igång med att putsa upp gamla KA 3-pjäser.

Gotland2006-12-07 06:00
Under arbetets gång pratas gamla minnen om händelser, om pjäsen de just håller på med och så sprider sig berättandet vidare ut till vardagshändelser om då när det begav sig medan KA 3 var igång för fullt.
Varje onsdagsförmiddag samlas elva före detta officerare i gamla minhallen på gamla KA 3-området i Fårösund. Dessa träffar är en kombination av nytta och nöje. Onsdagsarbetet är en del av KA 3:s kamratförenings verksamhet.
En bit från minhallen ligger själva museet den så kallade Franska kasernen. Museet startade 1988 och allt eftersom regementet avvecklades fram till 2002 såg personalen till att saker sparades till eftervärlden och hamnade i museet.
- Vi hade god kontakt med förrådspersonalen och när de lämnade saker efterhand samlade vi det i minhallen, säger Anders Berlin. Här i hallen finns ännu mycket att sortera, men fördelen är också att vi kan byta ut saker i museet då och då. För det finns väldigt mycket grejer att visa upp.
- Den sociala biten är viktig, säger Ingemar Bolin medan han skrapar bort gammal färg på en 7,5-centimeterpjäs modell 0510.

Vardagslivet
Alla i gänget träffades tidigare varje dag på arbetsplatsen. Nu träffas de i alla fall varje onsdagsförmiddag. En viktig del av vardagslivet.
Emellanåt blir det mer samvaro för kamratföreningen, som har 250 medlemmar, är väldigt aktiv. I morgonkväll hålls "lillejul" med mat och prat på övervåningen i Franska kasernen. Den gamla stämningen infinner sig, inte minst på grund av de historiskt värdefulla tavlorna på väggarna. Det är dels Erik Olssons väldigt berättande tavlor, Hans Ekedahls naturbilder, detaljrika tavlor av olika byggnader på området, samt verk av David Ahlqvist och Stig Alyhr.
De elva i onsdagsgänget har fullt av jobb. Enbart pjäserna de renoverar är tolv till antalet och det blir ungefär en varje år.
- Det är många lager färg som först skall skrapas bort, säger Anders Berlin. Sen rostskyddsbehandlas de och målas på nytt och så kommer renoveringen av de mekaniska delarna innan det är dags att ställa ut pjäserna igen.
- Den här skall vara på plats den 30 april, säger Ingemar Bolin. Då skall den stå klar till kungens årsdag.

Salutpjäser
En bit från minhallen står öns enda salutpjäser. Där saluteras alla bemärkelsedagar i kungafamiljen samt nationaldagen.
- Försvarsmakten lägger ner fler och fler salutstationer, säger Anders Berlin. Nu är både Fårösund och Härnösand i farozonen, men vi hoppas få ha den kvar här. Annars blir väl sista saluten på drottning Silvias årsdag den 23 december.
Museet i Franska kasernen är en fantastisk upplevelse om hela KA 3:s historia. Hela högste chefens tjänsterum finns ditflyttat intakt, till och med skrivbordet sen 1938. Utvecklingen av tekniken på eldledningsplatsen kan beses från den första till moderna tiders datorverksamhet.

Museum
Kamratföreningen kämpar också för att museet skall vara kvar i Fårösund. Övriga försvarsmuseer på ön har nyligen flyttats från Visborgsslätt och skall så småningom återuppföras i Tingstäde och KA 3-delen är en bit av detta museum.
- Det är vår bestämda uppfattning i kamratföreningen att museet för KA 3 skall vara kvar här, säger Anders Berlin. Det typiska regementsområdet här med kasernerna, miljön och allt runt omkring finns här. Nu betalar försvarsmakten hyran för museet året ut, sen får vi se om vi kan ordna det på annat sätt, kanske genom sponsorer.
Följande elva före detta KA 3-officerare samlas på onsdagsförmiddagarna: Bertil Eklund, anställd 1966-2002, tekniker, hade bland annat hand om rep.plutoner. Stig Bjäremo, anställd 1957-1997 på transportcentralen och adjutant minutläggardivisionen. Bo Friberg, anställd 1965-2000, trupputbildare, personaltjänst. Anders Berlin, anställd 1971-1997, senast inom personaltjänsten. Ingemar Bolin, anställd 1961-2001, trupp

utbildare på Lv, adjutant på skjutfältet, med mera. Arne Ekman, anställd 1958-1999, trupptjänst, stabstjänst. Jan Frändfors, anställd 1958-1998, yrkesofficer. Jan Ohlsson, anställd 1962-1997, minör till havs, chefsservice. Bernt Weinebrandt, anställd 1964-1999, senast som intendent. Uno Nilsson, anställd 1959-1963 och 1971-1992, indentent. Bert-Ola Wallin, yrkesofficer, ej med på träffen i går.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om