Operation Vinternatt fortsätter utan härbärge

Projekt Vinternatt har pengar från Region Gotland för ytterligare ett år. Att återöppna härbärget är dock inte aktuellt.

Hans Klintbom är ordförande för Vinternatts styrgrupp. Även om härbärget stängt tycker han att det finns behov för ett fortsatt stöd till utsatta grupper.

Hans Klintbom är ordförande för Vinternatts styrgrupp. Även om härbärget stängt tycker han att det finns behov för ett fortsatt stöd till utsatta grupper.

Foto: Malin Stenström/Henrik Radhe/Montage

Gotland2020-10-19 07:00

– I början var läget akut, så härbärget har tjänat sitt syfte väl under flera år, säger styrgruppens ordförande Hans Klintbom.

Vinternatt startade 2014 som ett samverkansprojekt mellan Röda Korset, Visby Stift, Visby Stadsmission, Rädda Barnen, Katolska kyrkan och nätverket solidaritet Gotland. Röda Korset är huvudman. De senaste åren har härbärget haft 24 platser. 

På grund av pandemin halverades antalet platser i början av året till tolv, och EU-migranterna uppmanades att inte komma till Gotland. Under sommaren kom flera ändå till ön, många av dem för att jobba hos grönsaksodlare.

– Har man jobb ska man inte bo på härbärget, säger Hans Klintbom.

Jobb och pandemi skapade en del problem. Enligt Hans Klintbom har det förekommit hot från EU-migranter som nekats plats, och att en del försökt ta sig in i rum som varit låsta med anledning av pandemin.

Styrgruppen, som inte var enig, beslutade att stänga härbärget den 31 augusti.

– Hoten var inte avgörande. Projekt ska inte pågå för lång tid. Vi måste fråga oss hur vi får dem att fungera i det gotländska samhället, utan att utnyttja härbärget, säger Hans Klintbom.

Efter stängningen är EU-migranterna hänvisade att ordna boende på egen hand.

– Många har varit här i flera år och har kontakter i samhället, säger Hans Klintbom som tror att cirka ett tjugotal EU-migranter för närvarande befinner sig på ön.

Regionstyrelsen beslutade i juni 2018 att ge Röda Korset 300 000 kronor årligen till och med 2021. Det finns alltså pengar för nästa år, trots att härbärget kommer att vara stängt.

– Pengarna från regionen är inte avsedda för härbärget. Röda Korset får bidrag för att vägleda, ge råd och stöd inte bara till EU-migranter utan även till kvotflyktingar och ensamkommande barn, säger Hans Klintbom.

Det kan vara en fördel att Röda Korset, och inte regionen, står för stödet, påpekar han.

– Röda Korset är ofta den första hjälp många möter, och vi har ett stort förtroende i hela världen. 

Under hösten ska styrgruppen träffa Region Gotland för ett planerat avstämningsmöte. Enligt beslutet 2018 har Region Gotland möjlighet att minska anslaget om förutsättningarna förändras. Hans Klintbom tycker att man i stället ska diskutera en fortsättning för projekt Vinternatt efter 2021.

– Jag tror att det finns behov av fortsatt stöd till utsatta grupper flera år framåt, säger han.

Karta: Röda Korset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!