Öppna förskolan Myllan vill bli familjecentral

Med en utökad samverkan är det lättare att tidigt fånga upp familjer som behöver extra stöd. Därför vill personalen på Öppna förskolan Myllan att verksamheten även ska vara en familjecentral.

Pedagogen Karin Cervenka vill att öppna förskolan Myllan på Gråbo ska bli en familjecentral med ett bredare samarbete med andra verksamheter.

Pedagogen Karin Cervenka vill att öppna förskolan Myllan på Gråbo ska bli en familjecentral med ett bredare samarbete med andra verksamheter.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-03-26 15:30

Öppna förskolan Myllan är en mötesplats för föräldrar med förskolebarn. Där erbjuds vårdnadshavare stöd och vägledning i föräldraskapet. Redan i dag finns ett visst samarbete med andra verksamheter som riktar sig till familjer.

På förskolan jobbar Karin Cervenka och Kay Durell som gärna vill utöka samarbetet ytterligare.

– Vi vill att det ska bli en familjecentral. Det är synd att det inte finns familjecentraler på Gotland, säger de.

På en familjecentral arbetar flera olika yrkeskategorier i samverkan kring barnfamiljer. I en familjecentral ingår förutom öppen förskola även mödrahälsovården, barnhälsovården och socialtjänsten.

– Man samverkar för att tidigare upptäcka familjer som behöver hjälp, säger Karin Cervenka. 

Att ha exempelvis en psykolog på plats under vissa tider kan göra det enklare och mindre dramatiskt för föräldrar att komma i kontakt med en psykolog om de behöver det, menar Karin Cervenka. 

– Många föräldrar är rädda för att ta kontakt med en psykolog eller kurator men om de redan känner dem så blir det enklare, säger hon.

Det finns familjecentraler i nästan alla regioner men inte på Gotland. Frågan har dock diskuterats tidigare.

– Det har varit uppe i diskussion och vi pratar om hur vi kan göra Öppna förskolan mer familjecentrerad. Att se över det skulle kanske vara en fördel för verksamheten i stort, säger Petra Larsson som är rektor för Myllan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!