Öppnar vikingarnas värld för besökare
Det är nu den femte sommaren i rad som de arkeologiska utgrävningarna av den vikingatida hamnen och handelsplatsen i Fröjel fortsätter. Det nya för i år är en utställning som öppnar vikingarnas värld för besökaren. Utställningen har byggts upp i Fröjels f d folkskola vid kyrkan.De mest intressanta fynden kommer att ställas ut, bl a den bildsten som hittades i en grav från 900-talet.
I Fröjels gamla folkskola har det byggts upp en vikingautställning och även en kaféverksamhet. Tanken är att locka besökare till socknen.
Utställningen "Vikingarnas värld" ska visa många av de fynd som har gjorts vid de årliga utgrävningarna av den vikingatida hamnen och handelsplatsen.
Åtta ungdomar kommer att få sommarjobb vid "Besöksplats Fröjel".
<span class=MR>Vikingautställning</span>
De utgrävningar som har pågått under de fyra-fem veckor långa sommarsäsongerna har lockat besökare från hela världen och det har väckts en undran om fynden ska visas upp på något sätt.
Utställningen består av montrar med föremål och skärmar med textinformation. I en monter kommer man att samla föremål som vikingakvinnorna använde, hushållsföremål, kammar och smycken, och i en monter samlar man typiskt manliga föremål som vapen verktyg och bältespännen. I ytterligare en monter samlas föremål som har med hantverk att göra som horn, ben, ämnesjärn brynen och annat. Även handel har fått en egen monter. Lucas Nagel har gjort en stor modell över Fröjel socken som visar alla tider. Där kan man hitta den vikingatida hamnen, tåget med vagnar som tuffar fram genom landskapet, fornborgar och annat. Lucas Nagel har utgått från lantmäterikartor och tillverkat modellen i trä. Han berättar att han överdrivit höjdskillnaderna något för att inte landskapet ska framstå som alltför platt.
<span class=MR>Unik bildsten</span>
Den unika bildsten som hittades i en grav från slutet av 900-talet finns också med på utställningen. Alexander Andreeff har tillsammans med sin mor, konstnären Helena Andreeff, arbetat fram en förtydligad bild av vad som finns på bildstenen. De har lagt papper över stenen, färgat detta med hjälp av kolkritor och på så sätt fått fram konturerna. Man ser tydligt den avbildade hästen, valkyrian med lyft mjödhorn, tre krigare som vandrar, skeppet med tre mans besättning och de rullande vågorna. Stenen är gjord i slutet av 700-talet och återanvändes alltså vid en begravning 200 år senare. Överdelen av stenen återfanns över huvudet på den döde och nederdelen nedanför fötterna. Stenen kommer att få släpljus vid utställningen.
Vikingaskeppet Krampmackens segel används för att dela av rummet och skapa mörker för det bildspel som visas. Sverker Holmqvist är en av de som har arbetat med bildspelet som visar vikingarnas färder i öst och väst. I österled visas vikingarna som handelsmän och i västerled visar man fram vikingarnas krigiska sida. Även en tredje sida visasvikingar som nybyggare och kolonisatörer på Färöarna, Island, grönland och på New Foundland. Många av de fynd som visas i Fröjel vittnar om vikingatida resor. Här finns arabiska silvermynt, bältesbeslag från Baltikum och Ryssland och keramik från Tyskland.
<span class=MR>Interaktivt dataprogram</span>
Susanne Jönsson har arbetat fram ett interaktivt dataprogram tillsammans med Dan Carlsson som är projektledare för de arkeologiska utgrävningarna. I det interaktiva programmet kan man se att vid hamnen låg en vallomgärdad miniatyrstad med små hus och gränder. Här visas föremål som hittats och man har möjlighet att vrida och vända föremålen på dataskärmen så att det kan betraktas ur alla vinklar.
Det kafé som öppnar vid invigningen på lördag kommer att drivas av Berit Onsjö.
I samband med "Besöksplats Fröjel" har Fröjel hembygdsförening sammanställt en introduktion till Fröjel socken med vikingatida hamn och handelsplats. Det är en liten bok som innehåller mängder med fakta om socknens historia, natur och sevärdheter. De som arbetat med boken är Pia Ahlquist och Lars Olsson, Fröjel hembygdsförening, samt Alexander Andreeff, högskolan Gotland.
På lördag kommer det att bli invigning av "Besöksplats Fröjel" och utställningen "Vikingarnas värld".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!