Hästtäta Gotland saknar helt en egen hästklinik. Sedan Evidensia på Skrubbs stängdes 2016 har hästägarna hänvisats till kliniker på fastlandet för avancerad hästvård.
För att kunna erbjuda möjligheten att stalla upp hästar för att ha på dropp och övervakning, i väntan på säker transport till fastlandet, letar Distriktsveterinärerna nu efter nya lokaler.
– Vår grej är inte att driva djursjukhus men vi bedriver avancerad primärvård. På Gotland har vi fått klartecken från Jordbruksverket att driva vården lite längre, säger Catharina Schepens, chef för affärsområdet häst på Distriktsveterinärerna i Sverige.
I dag kan Distriktsveterinärerna på Gotland ta emot hästar för exempelvis vaccination men i huvudsak är verksamheten ambulerande.
För att förbättra den ambulerande vården har man nu även beställt en mobil röntgen som kan tas med vid kundbesök.
– Röntgen är det som varit det största problemet, säger Elisabeth Johansson på Gotlands ridsport-förbund.
Även om detta är ett steg i rätt riktning finns det fortfarande ett stort behov av en hästklinik.
– Det skulle vara det ultimata. Alla hästägare på Gotland skulle vilja att det fanns en riktig klinik på Gotland. Blir det riktigt illa får man ju avliva hästen, säger Elisabeth Johansson.
Hon menar att ingen är nöjd med situationen som den är i dag och att det senaste året varit tufft.
– Det har varit många som fått åka till fastlandet med sin häst, säger hon.
Nyligen hölls ett möte på Strand hotel Visby med anledning av veterinärfrågan på Gotland.
– Där kom det fram många synpunkter om hur jobbig situationen är, säger Elisabeth Johansson.
Från början var tanken att den nya hästmottagningen skulle vara på Lövsta. Men att renovera lokalerna har visat sig bli kostsamt, därför har man nu tittat på andra alternativ.
– Det skulle vara en stor fördel om mottagningen låg i anslutning till en ridanläggning för att man ska kunna göra hältutredningar även vintertid, säger Elisabeth Johansson.
En av anläggningarna som Distriktsveterinärerna tittat på är Stall Dalhem. Även hästanläggningen i Sanda, där Häst i form bedrivit verksamhet, är ett alternativ som diskuterats.
– De här ställena skulle säkert vara bra båda två, men inget är bestämt än, säger Elisabeth Johansson.