Öppning för längre krogöppet

Det var fullsatt till sista stolen när det kallades till dialogmöte om besöksnäringen på Gotland på onsdagen. En av de frågor som skapade mest diskussion var längre serveringstider för krogarna i Visby till klockan 03.

Deltagarna delades in i grupper för att prata om målbilder kring hur Gotlands besöksnäring kommer att se ut år 2020.

Deltagarna delades in i grupper för att prata om målbilder kring hur Gotlands besöksnäring kommer att se ut år 2020.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2013-11-13 18:09

Åke Svensson (S) regionstyrelsens ordförande lovade näringen att man skulle ha ett uppföljande möte om längre krogöppet efter november månads slut.

- Han hade en idé kring hur detta skulle gå till, men ville inte gå in närmare på vad det handlade om idag. För oss är det här en viktig fråga som det känns att det gått lite prestige i. Nu känner vi oss ännu mer hoppfulla än innan vi kom till mötet, säger en nöjd Magnus Larsson som är ordförande för Visby Centrum direkt efter mötets slut.

Representanter från krogar, hotell och politiker fanns på plats i Donnerska huset i Visby för att diskutera gemensamma mål och sätta upp riktlinjer för framtiden.

- Det handlar om vår framtid. Den här frågan är lika viktig som färjefrågan. Nu handlar det om hur vi ska jobba vidare, det räcker inte att sitta i möte efter möte, säger Tina Fridell som är ordförande för Gotlands krögarförening.

Branschorganisationen Visita stod tillsammans med Svenskt Näringsliv bakom mötet och syftet var att skapa en arena för diskussion kring besöksnäringen på Gotland.

Anders Thomasson hoppades att få fram en bättre dialog mellan myndigheter, tjänstemän och politiker. Myndighetskontakterna ser lite speciella ut på Gotland, sa han och pekade framför allt på att de gotländska företagen har mycket tillståndsärenden eftersom det är mycket jordbruk och turistföretag här.

- Det är uppenbarligen något som inte fungerar som det borde. Varför ser det ut som det gör med så många myndighetskontakter.

Thomas Laurell från Visita inledde med att berätta om besöksnäringen och turismen som ökar stadigt.

- Besökskommuner kommer att klara kriser mycket bättre än produktionskommuner. Och Gotland sticker ut vad det gäller sysselsättningstillväxt. Målet framöver är en fördubbling, och det är vad vi ska prata om idag. Visionen är högt satt och vi måste göra det gemensamt, för det största hoten vi ser är bristen på samverkan och politiska beslut som man kanske inte ser effekten av.

Deltagarna delades därefter in i grupper för att prata om målbilder kring hur Gotlands besöksnäring kommer att se ut år 2020. Just bristen på samverkan återkom flera av mötesdeltagarna till.

Magnus Larsson som är ordförande för Visby Centrum sa att det saknades en gemensam målbild för näringen på ön.

- Vi måste gå samman i en gemensam branschorganisation. Vi måste bestämma oss för hur vi ska bygga grundstenarna.

Lars Thomsson (C) höll med och tryckte samtidigt på att det kanske är dags att förnya visionen om Gotland 365 dagar om året.

- Den första visionen kom för nästan 20 år sedan. Det känns som att den nästan är glömd. Det behövs en förnyad branschorganisation och en bättre myndighetsutövning. För som den är nu är den lite väl fyrkantig.

Åke Svensson hade flera stora frågor på sitt bord på onsdagsförmiddagen, som Gotlandsbåten och dialogmötet med näringslivet.

- Vi måste förstå att vi har olika frågor att ta hänsyn till. Det vi behöver är att skapa en kunskap om varandra och skapa ett förtroendefullt samtal.

Magnus Larsson var mycket nöjd efter det flera timmar långa mötet.

- Jag känner mig mycket nöjd och pratar för alla mina kollegor. Eftersom det var en så god uppslutning visar det här att det finns ett stort behov av att få till ett tydligt samarbete. Det var helt enkelt ett mycket bra möte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om