Öppning för öns lammbönder

Lammkött som importeras till Sverige blir allt dyrare. Det kan öppna för de gotländska lammuppfödarna.

Gotland2008-01-25 04:00
Den svenska importen av lammkött från Nya Zeeland är nästan lika stor som den svenska produktionen. Och lammköttet från andra sidan jordklotet blir allt dyrare.
- Köttet från Nya Zeeland har gått upp tio-tolv procent i pris, berättar Mikael Olsson, vd för Flodins som är Sveriges ledande importör av lammkött.
-Det kan bara vara positivt för de svenska uppfödarna. De står sig bra kvalitetsmässigt. Jag har bara hört gott om kvaliteten på de gotländska lammen, säger Mikael Olsson.

Gotlänningarna avvaktar
De gotländska odlarna är ännu avvaktande till signalerna från Nya Zeeland, där vissa prognoser pekar på en nedgång i produktionen på tio procent i år.
- Det här kommer för tidigt för oss. Vi håller på att öka produktionen, och det innebär bland annat att vi minskar på slakten. Så för oss är det både bra och dåligt om importen minskar, säger Bertil Gabrielsson på Fårö, styrelseledamot i Gotländska fåravelsföreningen.

Bra på sikt
- Det är naturligtvis bra på sikt, men innan vi har hunnit öka produktionen kan det bli brist på lammkött. Det slår mot konsumtionen. Det måste finnas tillgång hela tiden om vi ska få folk att äta mer lammkött, säger Bertil Gabrielsson.
Det finns flera orsaker till att lammproduktionen på Nya Zeeland, som är världens största exportör av lammkött, minskar: missväxt med foderbrist som följd, stark valuta och konkurrens från annan markanvändning, främst för mejeriprodukter.
Men genomslaget för de gotländska odlarna låter vänta på sig.
- Vi har inte märkt av några prishöjningar än så länge. Men det kanske kommer till hösten, tror Bertil Gabrielsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!