Oppositionen vill öka besparingarna

Ordning och reda i ekonomin. Det är de borgerliga partiernas vallöfte inför 2018. I morgon föreslår de besparingar på ytterligare 50 miljoner kronor.

Stramare tyglar. Lars Thomsson (C), Johan Thomasson (L), Stefan Wramner (M) och Eva Nypelius (C) anser att Region Gotland behöver spara betydligt mer än majoriteten. De föreslår besparingar på ytterligare 50 miljoner kronor.

Stramare tyglar. Lars Thomsson (C), Johan Thomasson (L), Stefan Wramner (M) och Eva Nypelius (C) anser att Region Gotland behöver spara betydligt mer än majoriteten. De föreslår besparingar på ytterligare 50 miljoner kronor.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2017-10-25 05:00

Region Gotlands ekonomi är på väg åt rätt håll, enligt den rödgröna majoriteten. Senaste prognosen säger att resultat i år blir 69 miljoner kronor, 42 miljoner bättre än budgeterat. Med den prognosen i ryggen presenterade man i förra veckan några extra satsningar inför 2018.

Oppositionen är starkt kritisk till majoritetens beskrivning av läget.

– Det är en skönmålning. Majoritetens budget går ihop tack vare ändrade bokföringsrutiner och reavinster från fastighetsförsäljning. Räknar man bort de engångsposterna är det en minusbudget, säger Eva Nypelius (C).

Hon påpekar att ändrade rutiner för hur periodiskt underhåll redovisas ger ett plus på 33 miljoner kronor och att 40 miljoner förväntas komma från reavinster. Räknar man bort de posterna från det budgeterade överskottet på 53 miljoner kronor hamnar budgeten på minus 20 miljoner kronor för 2018.

– Det gör mig otroligt upprörd och orolig, säger Eva Nypelius.

Efter det stora underskottet 2015 (-62 miljoner kronor) tillsatte Region Gotland en krisgrupp med representanter från alla partier. Utifrån den analys SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) gjort beslutade majoriteten om besparingar på 170 miljoner kronor 2017-2019.

Det räcker inte, anser Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna.

– I krisgruppen var alla överens om att vi behöver spara 200 miljoner kronor på tre år, och det klarar vi om vi följer de förslag som nämnderna själva la fram för krisgruppen, säger Johan Thomasson (L).

Det som oroar de borgerliga partierna mest är nämndernas oförmåga att hålla sina budgetar. 2014 blev underskottet 14 miljoner kronor och 2015 rekordstora 101 miljoner kronor. Förra året krympte underskottet till 31 miljoner kronor och i år förväntas det bli 26 miljoner.

– Att i det läget presentera en budget med ett överskott på 53 miljoner kronor är inte ansvarsfullt, med tanke på att den bygger på att nämnderna ska hålla sig inom ramarna, säger Stefan Wramner (M).

De borgerliga partierna föreslår besparingar på ytterligare 50 miljoner kronor nästa år. Klarar man det så får Region Gotland ett överskott på 90 miljoner kronor. Det är i nivå med ambitionen att ha ett årligt överskott på två procent.

De borgerligas budgetförslag innehåller även några satsningar. 115 miljoner kronor i lönekompensation för att locka sökande till bristyrken, fem miljoner kronor till landsbygdssatsningar och ytterligare fem miljoner kronor till vägbelysning.

Några andra förslag

Se över om det går att bolagisera verksamheten med VA, avfall och hamnar.

Inrätta en särskild styrelse för styrningen av lasarettet.

Satsa mer på primärvården, exempelvis med kvälls- och helgöppna vårdcentraler, för att avlasta akutmottagningen.

Inrätta ett HR-råd för att öka arbetet med personalfrågor och kompetensförsörjning.

Lägg ut Ica Maxi arena på entreprenad.

Öronmärk Peter Larsson-pengar till norra Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!