Optimism bland öns småföretagare

Gotländska småföretag ser optimistiskt på framtiden och tillverkningsindustrin anställer flest i landet. Årets småföretagarbarometer visar att det går allt bättre för företagarna på ön men trots ett trendbrott i tillväxten anställs det färre på Gotland än i riket i genomsnitt.
- Det är bekymmersamt att inte sysselsättningen får fart trots att det går bättre för företagen, säger Dan Löfgren som är biträdande regionchef för företagarna.

Gotland2006-04-07 06:00
Det går bättre för de gotländska småföretagen än tidigare visar den senaste småföretagarbarometern för våren 2006. Sedan milleniumskiftet visade statistiken en nedgång i tillväxten men sedan ett par år tillbaka går det allt bättre för företagen. Det går bättre för de gotländska småföretagarna än i riket i övrigt och även optimismen inför det kommande och nästa år är större än i övriga landet.
- Det känns positivt, tidigare har gotländska företagare sett pessimistiskt på framtiden trots att det sedan gått bra, säger Dan Löfgren som är biträdande regionchef för företagarna.
Det är företagets beställningar, omsättning och sysselsättning som ligger till grund för bedömningen av utvecklingen och på Gotland är det tillverkningsindustrin som är den starkaste delen. Gotland kommer på en tredje plats bland länen i landet vad det gäller tillväxt i orderingång och hela 59 procent av länets småföretag redovisar ett ökat antal beställningar. Två av tre småföretag i regionen tror på en ökad omsättning under det närmaste året.

Sysselsättningen går bakåt
Men trots att det går bättre än genomsnittet för gotländska småföretagare så ökar anställningarna mindre än i landet i övrigt. De senaste tolv månaderna på Gotland har endast två av tio företag nyanställt medan 14 procent har gjort nedskärningar. Det är anställningarna inom tillverkningsindustrin som ökar och här anställer fyra av tio företag ny personal vilket är flest i landet. Inom tjänsteindustrin är det däremot fler som blivit uppsagda än som fått nya jobb.
- Att sysselsättningssiffrorna är svaga trots en tillväxt i övrigt visar förmodligen att företagare idag är väldigt försiktiga med nyanställningar, eftersom det innebär en större risk med bland annat sjuklöneansvar, säger Dan Löfgren.
Den största anledningen till att företagare på Gotland är försiktiga med att anställa uppges vara regelverket kring arbetsrätten, det anser 22 procent av företagarna. Andra anledningar är ovilja att växa som företag och 15 procent av öns småföretagare anser att det är svårt att hitta kompetent personal och tycker att det är det största hindret för att nyanställa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om