Sommaren 2020 räddades upp när väl reserestriktionerna släppte. Inför den högsäsong som nu står för dörren är optimismen redan stor, uppbackad av ett hårt bokningstryck och ett märkbart sug över att få komma till Gotland.
En vända på Visbys gator bekräftar det som Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands Förenade Besöksnäring, GFB, uttrycker när hon beskriver läget inför sommarsäsongens utmaningar.
– Vi ser att det är ett högt tryck och att det är många som vill uppleva Gotland i sommar. Inom besöksnäringen är man förhoppningsfull, säger hon.
Känner du någon oro för påfrestningar i och med ett stort antal besökare?
– Vi har haft ett år på oss att jobba fram rutiner för att hantera det och vi känner oss trygga med det. Redan förra sommaren kunde vi ta emot gästerna på ett tryggt och säkert sätt och det tar vi med oss även i år, men allt görs med stor respekt för den smittspridning som fortgår, säger Frida Ganshed.
Hur skulle du säga att näringen mår?
– Det finns inte mycket reservkraft kvar, inte så mycket kapital heller. Men alla har kapat sina kostnader så mycket det går och lägger nu alla förhoppningar i att det blir en riktigt bra sommar. Nu gäller det att hämta tillbaka tappet, betala tillbaka lån som man tagit. De flesta är trötta och slitna, men ser ändå fram emot att få jobba hårt på riktigt, säger Frida Ganshed.
På Picco, en av flera klädesbutiker längs Adelsgatan i Visby, är optimismen stor.
– Jag är nöjd om vi kan nå upp till omsättningen vi hade förra sommaren, men känslan är att det blir bättre än så. Det känns redan nu att folk är mer positiva, säger Ann Konradsson som äger butiken.
Hon får medhåll av medarbetaren Anna Ericsson.
– Vi har till och med tagit höjd för att vi ska kunna vara lite mer lediga i år, det var länge sedan det var möjligt.
De båda har jobbat sig igenom, och är väl i sanningens ord ännu mitt i, ett stålbad som aldrig tidigare upplevts.
– Det jag saknar mest, säger Ann Konradsson, är kryssningsturismen. Den typen av kunder går inte att ersätta, men vi får vara glada över att åtminstone Tallink/Silja ska köra till Visby i sommar.
På andra änden av Adelsgatan hittar vi krögaren Mattias Karlsson. Han har drivit flera restauranger i Visby genom åren, men åtminstone för ögonblicket, har han bara fokus på Brygghuset Bar & Kök i gamla Schenholms lokaler.
Han beskriver krisen som så många andra i hans bransch.
– Jag har inte klarat mig utan har fått låna pengar för att kunna överleva, och någon gång ska ju pengarna betalas tillbaka. Det är nödvändigt att vi så snart som möjligt kan återgå till mer normala öppettider, åtminstone att vi kan köra fram till midnatt, säger han.
Ett problem som just nu saknar en lösning för honom är fotbolls-EM som drar i gång den 11 juni.
De flesta matcherna börjar klockan 21 på kvällen och hinner därmed inte slutföras innan krogen, enligt de restriktioner som tar vid den 1 juni, måste stänga.
– Jag förstår inte vad jag ska göra, säger han uppgivet.
Att köpa in rättigheterna till mästerskapet innebär en kostnad på runt 20 000 kronor, men om gästerna inte ens hinner se klart matcherna innan krogen ska tömmas, då är det sannolikt pengar i sjön.
– Det är väldigt tråkigt om vi inte kan få uppleva en sådan folkfest tillsammans ute på lokal, säger Mattias Karlsson.