Ordningsvakter fick inte kontakta polis vid bråk

En restaurang i Visby riskerar indragna dans- och serveringstillstånd. Enligt ordningsvakterna gick det överhuvudtaget inte att jobba där.
Ägaren ska ha hindrat dem från att kontakta polis efter bråk och misstankar om narkotikabrott bland gästerna.

Gotland2005-07-23 06:00
20 juli. Då fick ordningsvakterna på den aktuella dansrestaurangen nog. De kontaktade polisens citygrupp och förklarade att de tänkte gå av sitt pass i förtid. De tänkte överhuvudtaget inte arbeta kvar hos sin arbetsgivare mer.
De kände sig motarbetade av honom. Han ska ha hindrat dem från att göra sitt jobb. Bland annat lär han ha stoppat dem när de kvällen före ville tillkalla polis, efter att de omhändertagit en stökig person utanför restaurangen.
Vakterna påpekade att det ingår i deras arbete att tillkalla polis, men ägaren lär ha vägrat att gå med på det. Samma scenario upprepades enligt ordningsvakterna senare på kvällen, när de misstänkte att en person var narkotikapåverkad. Inte heller då fick de ringa efter förstärkning.

Följer inre reglerna
Dessutom hade de tröttnat på att ägaren inte följer reglerna för sitt serveringstillstånd. Han har begått brott mot alkohollagen, som vid inspektioner även konstaterats av kommunens alkoholhandläggare Åsa Olofsson.
- Vi har vid ett flertal tillfällen konstaterat att han serverar öl på uteserveringen, trots att han inte har tillstånd för det. Han låser heller inte in alkoholdryckerna efter 01.00, vilket han måste enligt lag. Efter det har han bara tillstånd för caféverksamhet, säger hon.
Ägaren har fått flera varningar men nonchalerat dem. Nu är ett tillsynsärende öppnat och Åsa Olofsson inväntar ett yttrande från honom.
- Jag vill att han uttalar sig omedelbart. Det är mycket oroande att han obstruerar och oerhört allvarligt att vakterna slutar för att det inte kan fullfölja sitt uppdrag. Det har aldrig hänt här förr, säger hon.
Polisens operativa chef Bosse Nilsson är också angelägen om att följa ärendet.
- Det är mycket allvarligt att det går så långt som att ordningsvakterna hoppar av. Det har vi aldrig varit med om förut. Har de inga nya vakter ikväll så åker deras danstillstånd, säger han.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningens bullermätningar runt restaurangen har visat att de också spelar för hög musik. Flera varningar har utfärdats utan resultat
- Vi kommer skicka det här vidare till Miljödomstolen nu och han riskerar att få ett vite på 25 000 kronor, säger miljö och hälsoskyddsinspektör Lennart Olsson.
Dessutom har restaurangen fått klagomål på sin sophantering. Vid miljö- och hälsoskyddsförvaltningens inspektion den 11 juli var sopkärlen överfulla och det var smutsigt och oordning runt dem.
Åsa Olofssons tillsynsärende mot ägaren kan dra ut på tiden. Dras serveringstillståndet in har han möjlighet att överklaga det beslutet.
- I praktiken tar det upp till ett halvår att ta i från någon ett serveringstillstånd. Förvaltningslagen ger oanade möjligheter för den som bryter mot reglerna, säger Åsa Olofsson.
GA har sökt ägaren för kommentarer men har inte nått honom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om