"Organisera er mot kvinnoförtrycket"
Moa Elf Karlén och Johanna Palmström skrev boken som de själva behövde: En feministisk överlevnadsguide.Första budet lyder: "Organisera er!"
<span class=MR>"Ta betalt</span>
Moa Elf Karlén och Johanna Palmström slog sig ihop och skrev sin feministiska överlevnadsguide "Ta betalt!".
I går presenterade de boken och feminismens viktigaste vapen på ett seminarium i anslutning till Almedalsveckan.
Det feministiska arbetet är tudelat. Dels handlar det om att få koll på läget, ta reda på om det alls finns något kvinnoförtryck och hur det ter sig. Dels handlar det om att ta sig därifrån.
Moa Elf Karlén och Johanna Palmström reste runt i Sverige och intervjuade unga kvinnor i skolor och på arbetsplatser. Och visst mötte de ett kvinnoförtryck.
<span class=MR>Ingen vill bli kränkt</span>
Ofta behövde tjejerna en stunds eftertanke för att alls kunna se att de blir kränkta. När vi frågade om de kallades för "hora" så sa de flesta att "nej, så säger de inte på min skola" men sedan kom det fram att det visst förekom, men att tjejerna försökte ignorera det. Man vill inte vara en sådan som blir kränkt, förklarar Johanna Palmström.
Andra signaler om bristande jämställdhet i skolan är den ojämlika fördelningen av talartid mellan tjejer och killar i klassrummen. Och på arbetsmarknaden blir det inte bättre när kvinnan igenomsnitt bara får 82 procent av mannens lön, när kvinnor tvingas jobba deltid och när tre av fyra chefer är män.
<span class=MR>Trappa med fem steg</span>
Bevisföringen är klar. Johanna Palmström och Moa Elf Karlén övergår till "Lösningen" som de presenterar i form av en trappa och som i fem steg går mot att kvinnor ska sluta ignorera kränkningar och i stället bli arga och se att det handlar om kollektiva mönster som inte handlar om de själva som individer:
Vi måste sluta att försöka förändra oss själva och i stället satsa den kraften på att förändra strukturer, menar de.
Och förändrar, det gör man bäst tillsammans. Själva har de bildat den feministiska tankesmedjan Lacrimosa där unga tjejer stöttar varandra i olika former av feministiskt arbete.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!