"Orimligt och orättvist"

I onsdags beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden föreslå kommunfullmäktige att fastslå en förändring av lantbrukets tillsynsavgifter för djur- och miljöskydd.
Förslaget, att gå från timpris till fasta avgifter, innebär en kostnadsökning med runt 1000 procent för vissa gårdar.
LRF Gotlands ordförande Peter Olsson är besviken och upprörd.
­ Jag tycker att vi har haft bra kontakt och samråd ­som tack för hjälpen får man en snyting.

Gotland2003-05-31 04:00

­Det här är en väldigt stor besvikelse. Vårt remissyttrande har bred förankring i 42 lokalavdelningar, så går man helt emot näringen. Jag tycker att vi har visat en ganska stor öppenhet i frågan, säger Peter Olsson.
LRF föreslår bevarande av timtaxan, med möjlighet till justeringar så att man uppnår den efterfrågade 50-procentiga täckningen.
Man menar att eftersom tillsynen föreslås genomföras vart tredje år i stället för som i dag, vart fjärde, så kommer man ändå att få en större kostnadstäckning. Fasta avgifter sätter man sig helt emot.
<span class=MR>Viktigt se koppling</span>
­ Det är oerhört viktigt att man ser kopplingen mellan det utförda arbetet och vad man tar betalt för. Den som sköter sig ska ha den moroten att det går åt mindre tid och kostar mindre, medan det blir dyrare för den som krånglar. Det ligger ju i vårt eget intresse att det fungerar på ett bra sätt och vi har haft ett bra och fortlöpande samråd med miljö och hälsa. Det känns som att det faller ganska platt nu.
Olsson menar att det ­med tanke på remissvarens unisona motstånd mot fasta avgifter ­hade varit bättre att återremittera frågan innan nämnden fattade sitt beslut.
Känns det som att förtroendet för miljö- och hälsoskyddsnämnden är naggat i kanten?
­Ja, det måste jag säga. Jag tycker att vi har haft bra kontakt och samråd ­som tack för hjälpen får man en snyting. Det här är väldigt olyckligt och kommer inte att innebära att man för miljöarbetet framåt.
<span class=MR>Motivation</span>
Hur menar du då?
­Det kommer ju att bli låsningar. Hur ska man få bönder motiverade om man beskattar arbetet på det här sättet? Det här kommer att stärka misstroendet för myndigheter. Från nämndens sida kanske det är en bekväm lösning, men som bonde sitter man i andra änden och berörs av många kontrollinstanser. I slutändan kan det här få någon att lägga av ­då har man gjort näringen en otjänst.
Vad händer nu?
­ Vi kommer att ta kontakt med kommunstyrelsen, bland annat. Beslutet ska ju fattas av kommunfullmäktige i höst, så vi ska jobba för att sprida det orimliga i förslaget.
<span class=MR>Kommunallagen</span>
LRF Gotland anser vidare att det finns anledning att granska huruvida de nya taxorna uppfyller kommunallagens krav på självkostnadsprincip ­en kommun får inte ta mer betalt för en tjänst än att den finansierar sig själv.
Man menar också att fasta avgifter sätter käppar i hjulet för effektiviserings- och samordningsarbetet kring lantbrukets kontrollverksamhet.
LRF påpekar samtidigt att man ser det som positivt att miljö- och hälsoskyddsnämnden vill diskutera möjligheterna till samordning med lantbrukets egna kontroller.
Det nu tagna beslutet har inte underlättat den processen, bedömer länsförbundet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!