Orionskolan 85 procent ekologisk

På Orionskolan är minst 85 procent av all mat som barnen äter ekologisk.- Det är kanske dyrare, men i slutändan vinner vi ändå på det, säger Eva Hejdenberg.

Gotland2009-09-03 04:00
Eva Hejdenberg är kock på Orionskolan i Visby. Tillsammans med sina kollegor har de för dagen lagat hirslasagne. Till det bjuds grönsallad och oliver. Potatisgratängen är från dagen innan. Eleverna tar åt sig rejäla portioner och äter med god aptit.
All mat som serveras är vegetarisk.
- Det är ett medvetet val vi har gjort. Dels är det en kostnadsfråga. Men det handlar också om att vi inte kan förvara och lagra kött eller fisk i vårt kök. Fast våra barn är nöjda i alla fall, med den ekologiska maten, säger Eva Hejdenberg.

11,12 kronor per dag
I Orionskolans kök lagar man 170 matportioner om dagen. Matpriset ligger på 11,12 kronor per dag och elev. Skolan har mycket hög statistik när det gäller att köpa in och servera ekologisk mat. Särskilt nu på hösten.
- Då ligger vi på minst 85 procent. Vi lagar mycket efter årstid. Hösten är verkligen en årstid då man kan få mycket färska ekologiska varor, säger Eva Hejdenberg.
De får dessutom nyskördade och pinfärska leveranser från en grönsaksodlare på Gotland ett par gånger i veckan. Torrvaror som pasta och ris kommer från fastlandet. Men är å andra sidan ekologiska.

Drygare med ekologiskt
Eva Hejdenberg säger dessutom att den ekologiska maten är drygare. Det går åt mindre mat.
- Vi får högre kvalité på maten. Och så blir mängden mat mindre. Så jag vet inte om jag håller med om att ekologisk mat är dyrare. Jag tycker att vi sparar in och vinner på att ha ekologisk mat i längden, säger Eva Hejdenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!