Örnar fortsätter stoppa vindkraften

Frågan om örnar och vindkraft kan samsas på Gotland behandlades på ett möte i onsdags. ”Lagar och förordningar kommer att stoppa nästan all utbyggnad”, säger Måns Hjernquist, från Naturskyddsföreningen på Gotland.

En kungsörn har flugit in i ett vindkraftverk och fått vingen avklippt.

En kungsörn har flugit in i ett vindkraftverk och fått vingen avklippt.

Foto: Måns Hjernquist

Gotland2019-12-02 08:55

Länsstyrelsen har bjudit in till en träff för att ta reda på hur myndigheter, organisationer och företagare ställer sig till vindkraft och örnar. Syftet är att formulera en strategi för framtida hantering av tillstånd. 

– Det finns skilda åsikter och vi samlar ihop kunskaperna, säger Anna-Lena Fritz, chef på länsstyrelsens naturvårdsenhet. 

Eva Ahlin, centerpartistisk ordförande i miljö- och byggnämnden, tycker att man ska rätta sig efter lagarna, men att det går att tolka dessa på olika vis. 

– Vi måste hitta ett sätt att jobba framåt, säger hon.

Regionens översiktsplan över Gotland pekar ut vilka platser som är lämpliga att etablera vindkraftverk på. När det gjordes fanns inte problemen med örnarna på samma sätt som nu. En ny översiktsplan ska göras för att bättre kunna planera var vindkraftverk kan placeras. För att veta var örnarna håller till ska man använda en databank där man märkt ut hotade arters bon.

– Det är meningen att vi ska skicka in en sådan information, säger Anna-Lena Fritz.

Risken för stöld av ägg och skador på bon gör att man inte vill avslöja var örnarna häckar så informationen är sekretessbelagd. 

Andreas Wickman, vice ordförande i GVP, Gotlands vindelproducenter, tycker Gotland är en bra plats att producera vindkraft på. Han har varit med från början.

– Då behövde vi bara ta hänsyn till bostadshus. Nu handlar det om kungsörnarnas bon. 

– Örnar är ett stort problem och det är svårt att hitta en plats som ligger mer än två kilometer från ett örnbo, säger han.

Han hoppas på en ny översiktsplan som kan ge vägledning var det går att projektera för vindkraft. 

Naturskyddsföreningen är tveksam till att  vindkraft och örnar kan samsas på ön. 

– Vi ser inte att det finns förutsättningar att bygga ut vindkraft, i alla fall inte storskalig, säger Måns Hjernquist som berättar att han företräder ett samhällsintresse till skillnad från bolagen som ser till det ekonomiska.

Varje process i en vindkraftutbyggnad måste miljöprövas och det är EU-direktiven och domstolarna som styr utgången. 

– Enligt fågelskyddsdirektivet har vi ansvar att tillvarata de hotade arterna, säger han som påpekar att det inte bara handlar om  placeringáv bon utan också vilka stråk de flyger över. 

Omkring 20 örnar skadas och dör på grund av vindkraften varje år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!