Ornitologen känner sig lugn
Fågelskådaren Per Smitterberg ägnar större delen av sin fritid åt fåglar.Han känner sig inte alls orolig över fågelinfluensan och menar att det vid den här årstiden är mycket vanligt att hitta döda fåglar.
Han arbetar som undersköterska på lasarettet, fritiden ägnar han dock åt fåglar, ett intresse han har haft i sedan nedre tonåren.
Ingen oro
- En väldigt stor del av min fritid går åt till fåglar i någon form, jag tar knappt en promenad utan att det blir fågelskåderi, säger Per Smitterberg.
Hans intresse för fåglar har på intet sätt överskuggats av att fågelviruset H5N1 kommer allt närmare och någon oro känner han inte.
Självklarheter
- Inte det minsta, inte som det är nu. Jag har den inställningen, och önskar att alla hade den, att man ska tänka efter och agera med vanligt sunt förnuft.
Till exempel tycker han att råden om att inte låta barn hantera döda fåglar, borde vara en självklarhet.
- Har de låtit dem leka med döda svanar förut? undrar han.Per Smitterberg menar att sannolikheten att bli smittad är liten.
- I alla kända fall där människor har dött, har de haft höns eller ankor i samma rum, eller väldigt nära inpå sig och det är inget fel på det, men där har vi orsaken till smittan. Människor är i direktkontakt eller i alla fall verklig närkontakt med fåglarna.
Tvättar fingrarna
Själv brukar han delta i fågelmärkningen vid Hoburgen och det är något han kommer att fortsätta med.
- Jag personligen har alltid haft ett hygieniskt tänkande, kanske på grund av mitt yrke. Om jag har tagit i ett antal fåglar och sedan fikar, så tvättar jag av fingrarna innan jag äter en macka.
Lättare kontrollera sig själv
- Det är småfåglar vi ägnar oss åt att fånga där och det är inte känt att några småfåglar varit smittade, men salmonellarisken finns ju alltid, säger Per Smitterberg.
Han anser det vara betydligt svårare att värja sig mot exempelvis galna ko-sjukan.
- Ditt beteende gentemot fåglarna som smittbärare, är mycket lättare att kontrollera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!