Den årliga nationella inventeringen av kungsörn är klar. Det är länsstyrelserna som utför inventeringen som sedan sammanställs av Naturhistoriska riksmuseet. Trenden i fjol var på det nationella planet negativ, 166 lyckade häckningar registrerades vilket är det lägsta resultatet sedan 2018.
De gotländska siffrorna gick dock mot trenden och stod för en ny rekordnotering med 73 besatta revir, det högsta antalet sedan man började inventera. Bland dessa registrerades 36 häckande par där samtliga var lyckade och genererade 40 ungar. Det utgör 21 procent av de 191 ungar som registrerades totalt i Sverige under 2023.
Endast Norrbotten (60) registrerade fler nyfödda kungsörnar än Gotland under 2023.
Enligt regeringens proposition om ”En hållbar rovdjursförvaltning” är målet för kungsörnspopulationen i Sverige minst 150 lyckade häckningar varje år. Någon övre gräns för populationen finns inte uttalad, utan den bestäms av naturliga förutsättningar.
Antalet lyckade häckningar har överskridit det nationella målet under 14 av de 18 senaste åren. Senast målet inte nåddes var år 2014.
Jessica Åsbrink är förste assistent vid Naturhistoriska riksmuseet och koordinator för kungsörnsinventeringen i Sverige.
– Kunskapen om hur många kungsörnar som finns i Sverige och var de häckar spelar stor roll bland annat i ärenden som handlar om till exempel skogsavverkning och planering av vindkraftparker, säger Jessica Åsbrink.