Oro bland öns fjäderfäproducenter

Upptäckten av duvpest på Gotland väcker, trots noggrant smittskyddsarbete, oro bland öns fjäderfäproducenter. ”Visst blir man mer rädd när man hittar det här runt omkring".

Foto: Henrik Radhe

Gotland2017-11-29 05:00

Som GA berättade i gårdagens tidning, har duvpest konstaterats hos döda vilda duvor i Boge och Fole. Smittade fåglar kan få allvarliga nervstörningar eller dö av duvpest. En aggressivare version av viruset kan också orsaka Newcastlesjukan hos tamfåglar och bland öns fjäderfäsproducenter finns nu en oro för den mycket smittsamma virussjukdomen.

– Jag har redan nu på förmiddagen haft ett par-tre kollegor som jag har pratat med, säger Thomas Björkqvist.

Tillsammans med sin fru Gunilla Björkqvist bedriver han sedan 1993 hönsproduktion i Väte. På gården finns just nu 51 000 frigående värphöns och 12 000 ungdjur.

– Allihopa går inomhus, men frigående. När man har så mycket djur är det en oerhörd risk att ha dem ute, säger Thomas Björkqvist.

Larmet om duvpest på ön förändrar egentligen inte deras arbete på gården.

– Vi fortsätter med det smittskyddsjobb som vi gör hela tiden; byter skor, kläder och tvättar händerna. Vi byter alltid skor två gånger innan vi går in till djuren, säger Thomas Björkqvist.

Även om deras höns inte går ute, försöker de hålla vildfåglarna borta.

– Duvor vill vi inte ha på gården, de sprider mycket smittor.

Thomas Björkqvist tror inte att fågelsmittorna blivit vanligare, däremot att de upptäcks i större utsträckning.

– Allmänheten är väldigt observant, hittar man en död duva så skickar man in den. Så det obduceras mycket mer vilda fåglar och därför hittar man mer.

Samtidigt finns oron för smitta alltid där.

– Då tar ju Jordbruksverket hand om saneringen och då har man ingenting att säga till om. Det blir ett ekonomiskt avbräck som är helt enormt. Du får ju en ersättning av Jordbruksverket, men det kan dröja ett år och den ekonomiska bufferten har vi inte. Så visst är man orolig. Men jag känner mig rätt säker med de rutiner vi har.

Att duvpest upptäckts på Gotland just nu, är enligt Lars-Erik Staberg, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, ingen tillfällighet.

– Under höst och milda vintrar blir det stora ansamlingar av flyttfåglar som inte riktigt vet vilken sida av Östersjön de ska vara på. Kanske är det därför Gotland är drabbat, när det blir större ansamlingar av vildfåglar ökar också risken att det sprids till tamfåglar, säger han.

Duvpest finns bland vilda fåglar och upptäcks med jämna mellanrum.

– Det finns i den vilda populationen, framför allt när det blir förtätningar, när de sitter eller flyger nära, kan smittan hoppa över. Särskilt nu när det är dåligt med mat och de söker föda tillsammans, säger Lars-Erik Staberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!