Oro för att flyktingar kan komma att utnyttjas

Enligt Röda Korset finns det exempel på att flyktingar utnyttjades på Gotland vid den förra flyktingströmmen 2015. Material på ukrainska kommer nu att spridas för att informera om vart man kan vända sig om man som flyktings utsätts för brottsliga handlingar.

3,6 miljoner människor har flytt från Ukraina sedan kriget bröt ut.

3,6 miljoner människor har flytt från Ukraina sedan kriget bröt ut.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Gotland2022-03-25 11:55

Det är ännu oklart hur många flyktingar från Ukraina som faktiskt tagit sig till Gotland. Ännu har endast ett fåtal av de som befinner sig här sökt asyl eller registrerat sig enligt massflyktsdirektivet.

– Vi har ingen uppfattning om hur många som kommit till Gotland. Det vi vet är att det var sju personer inskrivna vid Migrationsverket förra fredagen. Men vi vet också att det bor fler på ön, både på boenden och i privata hem eftersom man får vara här på turistvisum i tre månader, säger Kicki Scheller, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen på Gotland.

Har ni någon prognos för hur många ni tror kan komma?

– Nej, men vi vet vad vi klarade av 2015 då det som mest kom 1 400 till 1 500 flyktingar. Det är väl inte helt orimligt att det kommer ett liknande antal den här gången, säger hon.

undefined
Kicki Scheller, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen, berättar att material på ukrainska med information om vart man kan vända sig om man utsatts för någon brottslig handling ska spridas på Gotland.

Liksom då är boendet en viktig aspekt att lösa. Vis av erfarenheten från 2015 fokuserar länsstyrelsen på att hitta långsiktiga lösningar.

– Det som vi trodde skulle bli kortsiktiga lösningar blev långsiktiga och det i lokaler som kanske inte var de bästa från början. Det blev också i vissa fall så att plötsligt fanns inte boendet kvar och då skulle barn ryckas upp från skolan och familjer flyttas till fastlandet. 

Så när man nu inventerar boendeplatser på uppdrag från Migrationsverket söker man långsiktiga och hållbara lösningar.

– När vi snabbinventerade kommunala boenden för ett par veckor sedan fick vi in 68 platser. Inventeringen fortsätter och nu tar vi med privata långsiktiga boendealternativ.

Inte heller Anna Klintbom, verksamhetschef för Röda Korset Gotland, har en klar bild av hur många flyktingar som befinner sig på Gotland, men hon känner en oro för att många som kommit hit ska behöva flytta när sommarsäsongen inleds och hon är även orolig för att flyktingar kan komma att utnyttjas i den sårbara situation de befinner sig i.

– När det finns tillfälle så finns det också förövare och just nu finns det tillfällen. Vi har människor som kommer till Sverige efter ett väldigt trauma och har ingenstans att ta vägen. Migrationsverket finns inte på ön och erbjuder inget boende så man får vända sig till de privata alternativen. Det skapar möjligheter för ett utnyttjande och det är jag orolig för.

undefined
"När det finns tillfälle så finns det också förövare och just nu finns det tillfällen", säger Anna Klintbom, verksamhetschef vid Röda Korset Gotland.

Enligt Anna Klintbom finns det inga exempel på att människor som kommit hit nu skulle ha utnyttjats, men det skedde i vissa fall 2015.

– När Migrationsverket stängde lokaler här och människor flyttade till fastlandet fanns det de som ville bo kvar och de kunde då erbjudas en plats i någons hem där man förväntade sig tjänster i utbyte.

Vad handlade det om för typ av utnyttjande?

– Det handlade både om utnyttjande sexuellt och som arbetskraft.

Kicki Scheller är medveten om riskerna och säger att det inte är något unikt för den här flyktingsituationen.

– Det gäller att vi alla är uppmärksamma på det här problemet. Länsstyrelsen har fått material på ukrainska som vi kommer att sprida ut till organisationer som har kontakt med flyktingarna. Där står det vart man kan vända sig om man blir utsatt för olika brottsliga handlingar. Sen är det viktigt att poängtera att om man misstänker brottsliga handlingar så är det polisens sak att utreda. Det finns en fara, men de flesta människor har tack och lov goda avsikter och vill hjälpa till.

1 100 sovplatser

Länsstyrelsen fortsätter inventera boendeplatser för flyktingar på Gotland. Under fredagen lämnas ytterligare en rapport till länsstyrelsernas samordningskansli – som skickar informationen vidare till Migrationsverket.

På torsdagen fick länsstyrelsen en rapport från Region Gotland att det finns möjlighet att ställa i ordningställa 318 sovplatser i regionens lokaler. Om situationen blir akut finns möjlighet att ställa i ordning ungefär 1 100 sovplatser genom att nyttja alla idrottsanläggningar.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!