Det är länsstyrelsen som förordnar borgerliga vigselförrättare, men Region Gotland erbjuder sedan 20 år service med eget vigselrum, hjälp med administration, presenterar sju ”egna” vigselförrättare och ger även en present till brudparet.
Tack vare det kan Lena Gustafsson hålla många vigslar. Sedan den första 2010 har det blivit ytterligare 423, den senaste i lördags.
– Jag har haft mycket sorg och bekymmer i mitt liv. Jag blev vigselförrättare för att jag ville ha glädje i livet. Det är fantastiskt roligt, säger Lena och berättar att hon inför akten brukar bjuda hem brudparen på kaffe och visa dem vackra miljöer i hemsocknen Östergarn.
Region Gotland är inte ensam om att ge service. På sina hemsidor tipsar många kommuner om namn på vigselförrättare och lämpliga platser. Regionen tar dock ut en avgift på 1 100 kronor för de som inte vill använda det avgiftsfria vigselrummet. Avgiften, plus att regionanställda utför uppgifter som åligger vigselförrättaren, kritiserades redan 2016 av länsstyrelsen. Kritiken har lett fram till förslaget att från den 1 mars upphöra med att administrera vigslar, samt att säga upp vigselrummet.
– Jag kan inte ha så många vigslar i fortsättningen, så jag har bestämt mig för att ligga lågt, säger Lena Gustafsson.
Många som väljer bort kyrkan vill ändå ha ett storslaget bröllop. Borgerlig vigsel är inte längre en liten ceremoni.
– Många vill ha stora fester och bjuder 70-100 gäster, berättar fotografen Malin Vinblad som tidigare i år marknadsförde Gotland vid en bröllopsmässa i Stockholm.
– Vi marknadsförde 15 företag i en gotländsk monter. Det gav fin reklam.
Malin Vinblad oroar sig nu för vad som kommer att hända när regionens service upphör.
– Vid de borgerliga vigslar jag fotograferat har förrättaren nästan alltid anlitats via regionen, säger hon.
Länsstyrelsens siffror visar att av de 20-talet som förordnats hade regionens vigselförrättare 275 av de 305 borgerliga vigslarna förra året.
Malin Vinblad oroar sig för framtiden. När förslaget presenterades för vigselförrättarna i november övervägde några att sluta. De skulle inte längre få ersättning för nedlagd tid och resor av regionen, utan endast få statens ersättning från länsstyrelsen. Att viga ses som ett hedersuppdrag, och arvodet har varit oförändrat i många år. För första vigseln dag betalas 110 kronor. Har man flera samma dag är ersättning 30 kronor för övriga.