Oro för sommarens borgerliga vigslar

Dagen efter beslutet att regionen slutar förmedla borgerliga vigslar och begravningar ringde oroliga brudpar till Lena Gustafsson. Hur blir det nu?

Annamaria Bauer, som förrättat både vigslar och begravningar, tycker det är fel av Region Gotland att upphöra med verksamheten.

Annamaria Bauer, som förrättat både vigslar och begravningar, tycker det är fel av Region Gotland att upphöra med verksamheten.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2020-02-19 10:00

– Jag ska viga de brudpar jag redan lovat, men tänker nog inte ha lika många vigslar framöver, säger Lena Gustafsson som 2018 förrättade 87 vigslar som förmedlats via regionen.

På regionens webb är sidan som presenterar vigselförrättare borta. Det finns inte heller någon hänvisning till lämplig plats. Vigselrummet ska sägas upp.

Hans Klintbom, som de senaste två åren förrättat mer än 50 vigslar, tycker att regionen går lite för långt.

– Jag ska skriva till regionen och länsstyrelsen. Det är tråkigt om vi inte ens har en lokal att anvisa för vigslar, säger han.

Hans Klintbom tänker förrätta de fem vigslar han har inbokade. Sedan blir det en nedtrappning.

– Det blir mer fixande när regionen inte hjälper till med pappersarbetet.

Annamaria Bauer, som sitter i fullmäktige för Vänsterpartiet, röstade för att regionen ska fortsätta förmedla officianter till vigslar och begravningar.

– Det är bara nys att förmedlingen av vigslar strider mot lagen. Det handlar om en tilläggstjänst. Och det är rimligt att regionen har ett vigselrum. Tänk vilka ringar på vattnet ett bröllop ger, men bokningar av hotell, restauranger och annat, säger hon.

För Annamaria Bauer är dock beslutet om begravningarna viktigast. Regionen har förmedlat officianter till cirka 70 begravningar om året.

– Tjänsten är väldigt viktig för många, och det är synd att den tas bort. Nu kommer den tjänsten gå via begravningsbyråerna, och då blir det en helt annan prislapp, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!