Oro och hopp på Danielson

Danielson drivs nu av konkursförvaltare, som har i uppdrag att bland annat se till att de anställda får sina löner och att - om möjligt - hitta nya ägare för fortsatt drift. Bland personalen finns visst hopp.- Vi är skitduktiga! säger Roine Persson.

Konkursbo. Ekonomiskt råder kris, men personalen tror på den samlade kompetensen inom företaget som är Sverigeledande inom industriell grafik som skyltar, emblem och frontpaneler.

Konkursbo. Ekonomiskt råder kris, men personalen tror på den samlade kompetensen inom företaget som är Sverigeledande inom industriell grafik som skyltar, emblem och frontpaneler.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-01-24 04:00
Från och med i går fredag ansvarar konkursförvaltare Hans Brindal, Stockholm, för driften av Danielson Sverige AB.
Vilken roll vd:n och delägaren Anders Danielson kan komma att spela framgent är oklart. GA sökte honom i går eftermiddag via bolagets växel och därifrån kunde kontakt inte förmedlas.
- Han är avpolletterad. Du får vända dig till konkursförvaltaren.
I samma stund satt dock Anders Danielson i ett möte med just Hans Brindal, visade det sig.
- Jag försöker rädda det som räddas kan, säger Anders Danielson till GA via mobiltelefon. Han låter trött och enveten på en och samma gång.

Bank-kritik
Han skyller konkursen på banken Nordea, som enligt honom plötsligt slutade belåna företagets fakturor, vilket innebar akut kontantbrist.
Det just när man stod inför en företagsrekonstruktion, vilket innebär att en näringsidkare med betalningssvårigheter, efter domstolsbeslut, kan få hjälp att förändra verksamheten och nå ny lönsamhet.
- Vi skulle begära en ordentlig företagsrekonstruktion och det hade kunnat rädda det här. Banken agerade helt ensidigt. Ett mycket märkligt förfarande; jag har aldrig varit med om något liknande. Vi har varit kund där i 55 år och de har aldrig förlorat en krona på oss. Det är förfärligt det de gjort, säger Anders Danielson och fortsätter:
- Jag hade till och med gått så långt att jag förklarat mig villig att, om vi kunnat göra företagsrekonstruktionen, sätta in mer pengar.
Nordea väljer att inte bemöta kritiken, säger bankens presschef Helena Östman.
- Vi kommenterar inga enskilda kunder. Vi bekräftar inte ens vilka kunder vi har. Däremot säger vi att Nordea generellt arbetar för att stötta våra kunder, särskilt nu när det är svåra tider. Vi vill betona att ingen vinner på en konkurs och självklart hjälper vi till med att rekonstruera företag, när vi tror att det är en väg framåt.
Så ni bedömde inte företagsrekonstruktion som en väg framåt för Danielson?
- Jag kommenterar inget mer.

Sade nej
Bolaget har de två senaste åren redovisat miljonunderskott och ägarna har, i omgångar, skjutit till över fem miljoner kronor. De fackliga företrädare GA talat med vittnar om att Anders Danielson in i det sista kämpat för verksamheten.
Grafikernas fackklubbs centrala ombudsman Bo Elefalk, som i går flög ner för att stötta medlemmarna på plats, berättar att Anders Danielson på torsdagen kontaktade honom för att få förbundet att gå med på att frysa lönerna, i väntan på pengar.
- Vi sade nej. Vi sade att om medlemmarna inte får sina pengar på fredag [i går], så begär vi företaget i konkurs på måndag. Då gjorde han det själv i stället, direkt.
Någon skarp kritik mot ledningens sätt att sköta verksamheten hör GA inte. Men visst finns anledning till reflektion, menar Roine Persson, aktiv i Grafikernas fackklubb:
- Vissa saker - jag vill inte säga vilka - hade kunnat göras annorlunda. Vissa har försökt att göra sin röst hörd, men Anders Danielson körde sitt eget race. Han trodde på den här fabriken. Det tror jag han fortfarande gör.

"Skitduktiga"
Nu råder väntans tider på Danielson - men också fortsatt arbete. För tomma är de inte, orderlistorna. Mitt i turbulensen finns två prioriteringar, menar Roine Persson.
- Att få lön - och fortsätta jobba. Vi kan inte sätta oss med armarna i kors och tjura som dagisungar. Om vi kämpar på nu när det går tungt ökar nog våra chanser att få en ny ägare.
Han har hopp och tror på de anställda.
- Vi är förbannat skitduktiga! Vänder konjunkturen så kommer folk att börja handla igen - och vi har kunnandet och maskinerna.

"Återuppstår"
Bo Elefalk håller med om att Danielsons kompetens borde gå att sälja - och enligt honom brukar sådan här dramatik i nio av tio fall sluta väl.
- Verksamheten återuppstår - i ny skepnad, och med nytt namn på lönekuvertet.

Om ett företag går i konkurs blir personalen automatiskt uppsagd.
Om en anställd inte får ut sin lön på grund av konkurs eller företagsrekonstruktion, träder den så kallade statliga lönegarantin in.
Den utbetalas via länsstyrelsen och uppgår till maximalt 171 200 kronor per anställd.
Efter det att innestående semesterersättning räknats bort, avgör storleken på den kvarvarande summan hur lång den betalda uppsägningstiden kan bli.
Finns pengar kvar i konkursboet kan det finnas möjlighet att få ytterligare lön utbetald, i kombination med lönegarantin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!