Oro över asfaltverk och "orent vatten"
- Att utöka Bro bergtäkt, ta ut mer berg per år och bygga ett asfaltverk på området är nog bra för er, men inte för oss. Vi har valt att bo på landet i Bro och inte granne med ett industriområde. Nej,alla boende Bro gillar inte planerna vid Gotlands Åkericentral AB att utveckla Bro bergtäkt. Vid torsdagskvällens samrådsmöte fyllde Bro bygdegård till sista plats.
Avsikten är att öka från nuvarande uttag om 90 000 ton till
150 000 ton på årsbasis, något som Åkericentralen vill göra med uttag över ett större område och ett större djup samt med fler sprängningar, 12 mot nuvarande sju, per år. Till detta är ett asfaltverk tänkt att sättas upp, något som inte kräver särskilt tillstånd.
- Kan asfaltverket placeras någon annanstans än i Bro och invid oss. Vi vill inte ha buller och ett asfaltverk bakom vårt hus. Vi valde att bo i skogen, dit tranorna kommer på våren, och inte för att bo granne med ett industriområde. Nu när ni vill utveckla bergtäkten så har vi dragit det kortaste strået.
Göran Nygren, vd i Gotlands Åkericentral AB talade, lyssnade och sammanfattade de upprörda känslorna:
- Visst, sade han, vi bjuder ut er så tittar vi tillsammans på området och ser om det finns alternativa placeringar för verket.
- Hur blir det med vattnet som pumpas runt vid bergtäkten och avståndet till närmaste vattenskyddsområde, som väl är avståndet till Visby vattentäkt och inte vårt vatten i Bro? Och om vi vill ta egna vattenprover, vad är det då vi ska fråga efter när analysen görs?
Fördjupning
Tord Stuxgren och Göran Nygren sökte klargöra Åkericentralens samlade kunskaper med en teknisk fördjupning i ord och bild. Men det samlade vetandet om damm, buller, vatten, trafik, vibrationer, återvinningsmassor och deponi fick inte varken gehör eller lugnade alla oroliga.
- I era kläder skulle jag också vara orolig, men vi gör allt vad vi kan och tänker på alla er, både människor och djur. Jag hoppas ni förstår hur hårt kringskurna vi är i vad vi får göra och inte göra. vi vill naturligtvis göra det bästa möjliga och det värsta som skulle kan hända vore att det blev något bekymmer med vattnet, sade Göran Nygren.
Brytningen vid Bro bergtäkt startade 1950 och Gotlands Åkericentral AB, som kom in i ett senare skede, har sedan tidigare ett täkttillstånd för området.
Bristvara
Nu ökar trycket för att spara på naturgrus, vilket enligt Göran Nygren kommer att vara en bristvara om ett 30-tal år, samtidigt som efterfrågan på krossat berg ökar.
- Det tar tid att skapa tillstånd och vi vill ansäka om ett heltäckande tillstånd för Bro bergtäkt. Innan ansökan lämnas in ska vi ha ett protokollfört samrådsmöte och därefter samlar vi in era synpunkter och ser över vad som kan förändras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!