Oroad över nätpokerns snabba giv

- Det som kommer de närmaste 3-5 åren är nätpoker. Många går i konkurs i och med att man även kan låna pengar på nätet.

Gotland2006-11-01 06:00
Ju snabbare ett spel är desto snabbare kommer beroendet och nätpoker är ett snabbt spel.
Det säger Ralph Dahlqvist, som arbetar vid kommunens alkohol- och drogrådgivning, där man också tar emot och försöker hjälpa människor som har blivit spelberoende.
Ralph Dahlqvist är mycket oroad över pokerspelet på Internet.
- Det är ju tillgängligheten och mycket av av inramningen som är lockande för dem som vill spela. Man fastnar lätt för detta genom att man kan sitta hemma och spela. När det gäller nymodigheter finns också en fördröjning. Sedan uppenbarar sig problemen och de brukar komma i klump, säger Ralph Dahlqvist.
Han är en av fem personer inom kommunen som under 2005-2006 genomgått en ganska omfattande utbildning om spelberoende som Folkhälsoinstitutet anordnat.
På alkohol- och drogrådgivningen har tre utbildningen, Ralph Dahlqvist, Marianne Gardell och Arne Fredin, på Lyftet har Barbro Åslund utbildningen och det har också Bertil Östman på ungdomsgruppen.
Dessutom anordnades år 2003 en tvådagars utbildning med Ove Ytterberg från Gävle, som har lång erfarenhet av behandling i öppenvård.

En kvarts miljon
Hittills har man på Gotland kommit i kontakt med 28 personer som är spelberoende. Det är personer som har vänt sig till socialtjänsten för att få hjälp med ekonomin, sedan de har spelat bort sina pengar. Bland dessa finns dem som har spelat bort allt från tiotusen kronor till ett arv på en kvarts miljon!
Sedan i våras finns en självhjälpsgrupp för spelberoende, som träffas varje söndag i en lokal i Olofsgården på Korpenområdet i Visby.

Bingo och trav dominerar
Det klassiska spelandet är tips, trav och lotter. där är de spelberoende i snitt 55 år gamla. Men för nyare spel som Jack Vegas och nätpoker, är snittet något lägre.
Dominerar bland de spelberoende gör än så länge bingo, automater och trav.
- Fyra personer, två män och två kvinnor, i gruppen träffas varje söndag och andra spelberoende är också välkomna till träffarna. Just nu är det lite dålig fart på självhjälpsgruppen. Men vi tänker inte ge oss utan se till att det ska fungera. Det finns ju då personal här som är utbildad när det gäller människor med spelberoende. Men det är självhjälpen som är det livslånga stödet, säger Ralph Dahlqvist.

Tusen gotlänningar
Grundtanken med självhjälpsgruppen är densamma som för en AA-grupp (anonyma alkoholister). Man arbetar med ett tolvpunktsprogram, där en mycket viktig del förstås är att man accepterar att man är spelberoende.
Hur många personer på Gotland som är spelberoende vet man inte. Det finns en nationell undersökning från 1997/1998, som visade att två procent av befolkningen har problem med sitt spelande. 0,6 procent var spelberoende.
Översatt till gotländska förhållanden skulle då cirka tusen personer vara spelberoende.
Men troligen är antalet fler, då utbudet av olika spel om pengar har ökat, inte minst pokerspelet på Internet, som har blivit mycket populärt.
- Vi har ju Svenska spel här och jag tycker det är för lite av stöd och hjälp därifrån för de problem som företaget ställer till med, säger en mycket oroad Ralph Dahlqvist.

Som en alkoholist
- Mekanismen är densamma som vid alkoholberoende. Först är det spännande och kul. Då är man i riskzonen. Sedan kan det gå över i förlorarfasen, för chansen att gå med vinst är liten. Men slutligen hamnar man i desperationsfasen. Då är man spelberoende. Det är då man kan börja stjäla för att fortsätta spela eller för att betala spelskulder.

Mörka tankar
- I regel är det en lång historia bakom ett spelberoende. Det börjar med att spelandet leder till dålig ekonomi. Men det är inte förrän det blivit rejält illa med ekonomin, som man insett allvaret. Det är inte ovanligt med självmordstankar bland dem som har ett spelberoende, säger Ralph Dahlqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om