Oroande rapporten – tre gånger högre risk för mobbning

Enligt Friends årsrapport löper unga HBTQI+–personer tre gånger så hög risk att utsättas för mobbning som andra barn. Alex Lithander vittnar om ökade trakasserier och vad man kan göra. Samtidigt jobbar regionen för att öka kunskapen bland sin personal.

Alex Lithander, ordförande för RFSL Gotland, menar att homo- och transfobin ökar i sammhället, och att det påverkar barnen. "De lyssnar på oss", säger han.

Alex Lithander, ordförande för RFSL Gotland, menar att homo- och transfobin ökar i sammhället, och att det påverkar barnen. "De lyssnar på oss", säger han.

Foto: Anna Ekeroth

Gotland2023-08-23 11:10

Nyligen publicerade organisationen Friends sin årsrapport som kartlägger trakasserier, mobbning och psykisk ohälsa bland skolelever. I rapporten presenteras svar som samlats in från 10 665 barn. Resultaten visar att mobbning förekommer i förhållandevis hög utsträckning i svenska skolor. Psykisk ohälsa har aldrig varit så hög som idag och mest ansatta är barn som identifierar sig som HBTQI+.

– Det är tyvärr ingenting som förvånar mig. Det är ökad homo- och transfobi i skolan och hela samhället hårdnar, så att det rinner nedåt till barn och ungdomar är inte alls förvånande, säger Alex Lithander, ordförande på RFSL Gotland.

Enligt Friends rapport är det tre gånger så vanligt att elever som identifierar sig som HBTQI+ blir mobbade i jämförelse med elever som inte gör det. RFSL Gotland har för närvarande ingen ungdomsförening, men Alex Lithander berättar att det är något som de gärna skulle införa. 

– Än så länge har inte vi något aktivt RFSL ungdom på ön. Vi började försöka få igång det redan i våras och kommer fortsätta till hösten. Däremot jobbar RFSL riks mycket med de här frågorna. Jag tror verkligen det behövs, säger Alex Lithander. 

undefined
Alex Lithander, ordförande för RFSL Gotland, menar att homo- och transfobin ökar i sammhället, och att det påverkar barnen. "De lyssnar på oss", säger han.

Till vardags jobbar Alex Lithander med ungdomar. Där har han sett trakasserierna öka i egen hög person. 

– Jag pratar ganska regelbundet med [HBTQI+]-ungdomar som vittnar om att det är tufft i skolan. Det är många kommentarer i korridoren till exempel. Det är ett stort gäng som vittnar om mobbning på olika nivåer. Det kan handla om allt ifrån utfrysning till att få sina tillhörigheter förstörda eller stulna.

En rapport som regionen tog fram 2021 visade att 53 procent av gotländska barn med transerfarenhet eller som är osäkra på sin könstillhörighet har blivit mobbade eller retade i skolan. Dessutom uppges barn som har en annan sexuell läggning än hetero må dåligt i högre utsträckning. 

Det RFSL Gotland kan göra om de blir kontaktade av någon som har upplevt mobbning, berättar Alex Lithander, är att stötta genom samtal. Men är det något de skulle vilja se mer av är det ett närmre samarbete med skolorna. 

– Många skolor vill och vet detta. Men ibland kan det finnas osäkerhet i hur man går vidare. Jag har inte haft kontakt med några skolor än så länge, men det är något vi skulle kunna finnas med och prata med dem om samt vara en stöttande instans. 

Till sist och syvende handlar det om resurser. Eftersom RFSL är en ideell förening krävs det offentliga medel för att de ska ha möjlighet att komma ut till skolorna. 

– Det finns en jättestor förfrågan från skolor om att vi ska komma ut och föreläsa, både för lärare och elever. Men då måste det finnas pengar för att det ska gå, eftersom vi måste ta ledigt från våra ordinarie jobb. Just nu har vi ingen anställd och jobbar därför helt ideellt, så det krävs att regionen ska gå in med egna resurser, säger Alex Lithander. 

Just nu pågår ett projekt för att ta fram en förvaltningsöverskridande basutbildning om HBTQI+ på regionen. Poängen är att motarbeta problemen som uppdagades i rapporten från 2021.

– Vi vet att HBTQI–personer är överrepresenterat i många sammanhang när det gäller psykisk ohälsa, otrygghet och mobbning. Därför är det en jätteviktig grupp att höja kunskapen kring, säger Eva Lindvall, samverkansledare för kunskapsstyrning i psykisk hälsa på Region Gotland.

undefined
Regionens siffror från 2021 ligger som grund till det nya projektet som ska utbilda medarbetare i HBTQI+–frågor.

Ett nytt nätverket bestående av ett 20-tal medarbetare ska utbilda alla förvaltningar på regionen och målet är att den nya utbildningen ska komma ut under hösten. Skolor, sjukvård och socialtjänst är några sektorer som kommer prioriteras, berättar Eva Lindvall.

– Nätverket är i sin linda kan man säga, men det finns stor kompetens och engagemang på området. Tanken är att utbildningen ska vara digital, men så klart behöver den prioriteras där vi möter medborgare som förtjänar ett respektfullt bemötande och där personalen behöver kompetens på området, säger hon.

Alex Lithander efterlyser föreläsningar, inte bara till skolpersonal utan också elever. Men än så länge har regionen inga planer på att tala direkt till dem. 

– Den här utbildningen är riktad till medarbetare så som lärare och annan skolpersonal. Däremot gör skolan egna arbeten på det här området. Om man då känner att man får en bredare baskompetens i personalgruppen kan det generera att man lyfter frågan mer i skolan, säger Eva Lindvall. 

Har du frågor?

Har du eller ditt barn funderingar om HBTQI+? Hit kan du vända dig:

• RFSL Gotland

• Ungdomsmottagningen

• Vårdcentralen

• Stolta föräldrar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!