Oroande studie: Ökad risk för skogsbränder på ön

Enligt en ny studie från MSB och SMHI kommer Gotlands brandsäsong förlängas och förvärras inom bara några år. ”Då behöver vi förstärka”, fastslår räddningstjänsten.

Gotland tillhör de delar av Sverige som får förhöjd brandrisk till följd av klimatförändringarna.

Gotland tillhör de delar av Sverige som får förhöjd brandrisk till följd av klimatförändringarna.

Foto: Adam Ihse / TT

Gotland2024-04-29 06:15

Nyheten i korthet

  • En ny studie från MSB och SMHI förutspår att Gotlands brandsäsong kommer att förlängas och förvärras inom några decennier.
  • Räddningstjänsten på Gotland skulle behöva förstärka sina resurser för att hantera denna ökade risk, inklusive mer utrustning och personal.
  • Studien uppmanar även kommuner, skogsindustrin och markägare att förbereda sig för dessa förändringar.

På Gotland kan säsongen med hög brandrisk förlängas med mer än tjugo dygn på bara några decennier, enligt de nya uträkningarna.

– Den här studien visar tydligt på att de områden som redan har störst brandrisk i Sverige får än mer ökad risk. Det är därför viktigt att man redan nu planerar och förbereder sig för att hantera den framtida riskförändringen, då perioder med stor brandrisk blir vanligare och längre samt på en påtagligt högre brandrisknivå, säger Stefan Andersson, handläggare inom naturolyckor och skogsbrand på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), i ett pressmeddelande.

undefined
2016 utbröt en skogsbrand i Vänge som blev en av Gotlands större på senare tid.

Räddningstjänsten på Gotland säger sig stå väl rustad inför en "normalsommar" med nutida mått mätt. Men om de nya prognoserna skulle bli verklighet, då riskerar man att inte längre räcka till.

– I ett scenario, där bränderna i skog och mark kommer oftare, behöver vi förstärka för att ha längre uthållighet lokalt. I det andra scenariot får vi större bränder i stället, med mer spridning. Då behöver vi hjälp från fastlandet – men om det sker samtidigt på andra platser också, då kommer vi hamnar i ett läge där vi saknar de nationella resurserna att hjälpa till överallt, erkänner räddningstjänstens chef Lars-Göran Uddholm, som även är Region Gotlands tillförordnade beredskapschef.

undefined
Lars-Göran Uddholm är både räddningtjänstens chef och tillförordnad beredskapschef på Gotland.

Vad saknas, rent konkret, här på ön?

– Vi skulle nog behöva mer utrustning, kanske fyra bandvagnar i stället för dagens två. Sedan måste vi få tillgång till mer personal, antingen från Försvarsmakten eller genom rekrytering.

Samtidigt märker Lars-Göran Uddholm en större förståelse hos gemene man kring att man måste vara försiktig, till exempel vid eldning.

– Vi har också jobbat mycket mer aktivt kring eldningsförbudet på senare år, säger han.

SMHI och MSB påpekar att det finns fler än räddningstjänsten, inom kommunerna, som behöver förbereda sig. Men även skogsindustrin – och vanliga markägare – behöver jobba aktivt.

Anna-Lena Lindström, distriktschef inom Skogsstyrelsen Stockholm/Gotland, förklarar vad det kan handla om:

– Framförallt att man är aktsam om våta platser i skog och mark, så att de inte torkar ut. Men man kan även få in mer lövträd på Gotland, där det passar sig, dels för att de inte blir lika torra men även för att skapa en friskare och därmed mer motståndskraftig skog, säger hon.

undefined
Om brandsäsongen blir längre och dessutom mer intensiv kommer räddningstjänsten behöva förstärkning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!