Oroande trenden till havs: ”Hamnar i utsatt läge”

Medicinsk evakuering, propellerhaveri och soppatorsk – anledningarna till årets ökning av sjöräddningar är många. Den främsta boven i dramat verkar dock vara vädret.

Robert Nyberg ombord på en av Sjöräddningssällskapets båtar i Visby.

Robert Nyberg ombord på en av Sjöräddningssällskapets båtar i Visby.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Gotland2024-02-10 13:00
undefined
Den största båten som Visby har till förfogande, Eric D Nilsson. Här vid invigningen 2020.

Utanför räddningsstationen i Slottshamnen i Visby vilar Sjöräddningssällskapets båt Rosa Lunning på land. Intill kluckar den något större Eric D. Nilsson i vattnet. Två fantastiskt bra båtar, enligt sjöräddaren Robert Nyberg. 

– Det är i stort sett att trycka på två knappar sen är de igång och redo. 

Det är något han behövt göra ovanligt många gånger på sistone. Under 2023 gjorde Sjöräddningssällskapet 55 utryckningar för Gotlands räkning, jämfört med 35 föregående år. Något som till stor del kan härledas till vädret, menar Robert Nyberg. 

 – Folk ger sig ut och tänker inte på att det blåser och hamnar i utsatt läge. Vid dåligt väder så går det åt mer soppa, så vi har haft några såna ärenden under året också. 

Även seglartävlingen ”Gotland runt” bidrog med sin beskärda andel, men då var det främst för stationen i Fårösund. 

– Då var det väldigt blåsigt, så jag är glad att det var så många som vände och avbröt tävlingen. 

Han tillägger: 

– Det var ett jäkla väder de hade. 

undefined
Robert Nyberg är Sjöräddare ideellt och båtsman till vardags.

En annan post i statistiken är medicinsk evakuering, alltså att bistå passagerare på större fartyg som behöver sjukvård. Där spelar kryssningstrafiken sin roll. 

– Även om det inte är kryssningsbåtar som ska till Visby så ska ju ändå Gotland passeras. Det blir lite navet i Östersjön, även för handelsfartyg. Till skillnad från resten av Sverige så har vi också stor del insatser med handelsfartyg, nästan hälften av alla uppdrag. 

Sjöräddningen är ideellt arbete, och på 15 minuter ska Robert Nyberg och hans kollegor kunna ta sig ombord på räddningsbåten och bege sig iväg. Något som kräver förståelse av både familj och arbetsplats. Det sistnämnda är dock inga större problem. Till vardags arbetar han nämligen som båtsman. 

– Jag sitter lite i två båtar kan man säga, säger han och skrattar. 

Hans arbetsgivare är med andra ord Sjöfartsverket, som har det övergripande ansvaret när det blir sjöräddningslarm. Enligt deras statistik var det 41 stycken sjöräddningsärenden på Gotland under 2023. Det är den högsta siffran sett till en femårsperiod. Anledningen till att Sjöräddningssällskapets siffra är högre är de förebyggande larmen. Men sjöfartsverket har också sina helikoptrar, vilket innebär att sjöräddningssällskapet inte automatiskt är inkallade på deras larm. 

– Generellt är Sjöräddningssällskapen inblandade i drygt 70 procent av våra ärenden, säger Sara Eriksson, presschef på Sjöfartsverket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!