Oroas över strålning, ras- risk och miljöförsämring Boende protesterar mot 3G-master vid Haga

Under två veckor har allmänheten haft officiell möjlighet att lämna synpunkter på några ansökningar om bygglov för 3G-master på Gotland, vid allt från Bro i norr till Öja i söder.
När den utsatta tiden för "tyckande" gick ut, hade stadsarkitektkontoret tagit emot tre skrivelser, alla gällande den föreslagna 3G-masten vid vattenverket i Haga.

Gotland2002-07-31 04:00

Sammanlagt finns sex bygglovsansökningar inne för uppförande av 3G-master, för "den nya tidens mobiltelefoni". De är:
Bro Lilla Åby 1:25: Mast på 66 meter, två teknikbodar.
Kräklingbo Prästgården 1:2 (vid skolan): Mast 36 meter, teknikhus.
Lojsta Bjärs 1:55: Mast 54 meter, teknikhus (samt rivning av befintlig mast och teknikhus).
Öja Ronnarve 1:37: Mast 42 meter, två teknikbodar.
Visby Annelund 1:141 (vid brandstationen): Mast 24 meter.
Visby Haga 1:1 (vid vattenverket): Mast 36 meter, två teknikbodar.
När den stipulerade tiden för yttrande gick ut den 17 juli hade tre skrivelser inkommit ­ alla gällande Haga.
Kurt och Ann-Kristin Öström efterlyser en miljökonsekvensbeskrivning, eftersom masten planeras hamna nära befintlig bebyggelse, bland annat ett äldre villaområde. Försiktighetsprincipen borde anammas, menar man, med tanke på att masten är tänkt att stå på en villatomts avstånd.
Dessutom undrar de om restriktionerna angående höjder på byggnader i området ­ som de fick ta del av när de sökte bygglov för sin villa ­ inte gäller längre. Så frågar de om det inte behövs en stadsplanändring, om området är tänkt för bostadsbebyggelse.
Hans-Åke Sigrén har också tyckt till.
­Vi är mycket oroliga för strålning från masten och vindljud, skriver han.
Han påpekar också att det finns en gångstig vid vattenverket, där nedfallande is från masten kan bli en fara. Det samma gäller för de som arbetar på vattenverket, menar han.
Han skriver också:
­ Jag finner det märkligt att man väljer ett läge så nära bebyggelse. Vattenverket har en unik byggnadsstil från 1925. Då passar det inte med en mast i närheten.
Dessutom påpekar han att masten är tänkt att stå på en låg plats, som på våren är delvis täckt av vatten.
Den tredje skrivelsen är en ren protest från 13 grannar i området, som oroar sig för strålningsrisk, ökad trafik och störd utsikt.
Ansökningarna och inkomna yttranden från remissinstanser och andra parter kommer att tas upp vid byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde den 14 augusti. Slutgiltigt beslut fattas av byggnadsnämnden den 28 augusti.
Vad gäller Visby Haga har Länsmuseet och Geab meddelat att de inte har något att erinra i fallet, medan Luftfartsverket och Länsstyrelsen godkänner förslaget med vissa förbehåll. Försvarsmakten har ännu inte tyckt till i ärendet. Till det kommer alltså de tre skrivelserna ­ och eventuella kommande yttranden från allmänheten, för de tas frotfarande emot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!