Orolig personal

- Vi vet vad vi har men inte vad vi får. Självklart är vi som jobbar inom ambulansverksamhet oroliga för förändringen, säger Cecilia Gustafsson ambulanssjuksköterska i Gotlands kommun sedan 1980-talet.

Gotland2006-10-31 06:00
Den 1 maj nästa år övertas ambulansverksamheten på ön av Falck, stor i Norden som privat entreprenör inom räddningstjänsten. Lika bra men billigare än förr, gav kontrakt på fem plus två år.
- Minst lika bra som tidigare, men till billigare driftskostnad än nu. Det är vad som har gällt i upphandlingen. Falck hyr in sig i våra lokaler, köper våra fordon och garanterar anställningen för vår personal, de garanteras anställning under ett år, säger Räddningstjänstens chef Johan Kallum.
I går tog kommunstyrelsen beslut om ambulansupphandlingen som pågått under sommaren. Då avgjordes om Gotlands kommun och räddningstjänsten skulle få fortsatt förtroende eller om verksamheten skulle läggas ut på entreprenad. Beslutet blev att erbjuda Falck kontraktet för fem plus två år från den 1 maj nästa år.

Oroliga
- Vi i personalen har vetat om vad som har pågått och visst är vi oroliga. Vad händer med våra jobb, med våra löner, schema och semestervillkor om ett år när övergångsperioden är slut? Vi har haft det bra och trivts här på räddningstjänsten. Nu känner vi en stor oro och många blev väldigt besvikna över att ambulansverksamheten inte får fortsätta i kommunal regi, säger Cecilia Gustafsson.
Det är alltså hela ambulansverksamheten på Gotland, med personal, ambulanser och lokaler som upphandlingen har gällt. Personalen, i dag 37 personer, bland dem narkossjuköterskor, ambulanssjuksköterskor och räddningsmän som berörs.
För dessa gäller att de får följa med under verksamhetsövergången med tryggad anställning och anställningsvillkor ett år från den 1 maj 2007. Sedan övergår personalen till anställning med förhandling hos Falck. Helikopteravtalet, med helikopter och pilot, ligger kvar separat, men Falck blir ny entreprenör också för helikopterns sjukvårdspersonal.

1,4 miljoner lägre
I upphandlingen har prioriterats samma kvalitet som i den hittillsvarande kommunala ambulansverksamheten, men till billigare pris. Företagets anbud var 1,4 miljoner lägre än vad dagens verksamhet är.
Jämfört med Räddningstjänsten på Gotland räknar Falck med lägre kostnader på drift och lokaler.
En kvalitetsgrupp ska se till att alla detaljer i avtalet följs upp av Falck, vars tre största verksamhetsgrener i Sverige är ambulans- och bärgningstjänster samt försäkringar vid bilräddning,
- Medborgarna kan känna sig trygga med den nye entreprenören. Ambulanserna på ön kommer fortsatt att finnas stationerade i Visby, Slite och Hemse. Kompetensen kommer att behållas hos personalen som blir kvar och detsamma gäller bemanningen. Vi utgår från att ambulansverksamheten på Gotland blir minst lika bra, kanske bättre, än vad den har varit, säger Maria Borvander som är verksamhetsansvarig vid räddningstjänsten på Gotland.
Med huvudkontor på Lidingö har Falck Ambulans AB tre ambulansstationer i Sverige med regionerna Skåne, Stockholm och Västra Götaland där man bedriver ambulanssjukvård på entreprenad för landsting och regioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!