Oroligt på Gotland inför färjetrafikens ödesstund

Ingen av Gotlands riksdagsledamöter vill se ett förstatligande av färjetrafiken. Men Lars Thomsson antyder att ett sådant ändå verkar vara aktuellt.

Hanna Westerén, Lars Thomsson och Karin Andersson. Bilden är ett kollage.

Hanna Westerén, Lars Thomsson och Karin Andersson. Bilden är ett kollage.

Foto: Malin Stenström/David Skoog/Mona Staflin/Arkivkollage

Gotland2021-09-13 11:45

Den 15 september är nästa ödesdatum för Gotlandstrafikens framtid. Ämnet påverkar alla gotlänningar och många inväntar med spänning – och oro – Trafikverkets presentation.

Myndigheten har nämligen inte bara utrett alternativa driftsformer; Trafikverket ska dessutom säga vad de själva tycker. Det vill säga om staten bör ta över färjetrafiken, helt eller delvis, eller om den fortsatt ska upphandlas.

– Ja, vi ska beskriva olika modeller och även berätta vilken vi föreslår, säger projektledaren Rolf Haraldsson.

Vad tror du att ni får för reaktioner på onsdag?

– Det vet jag inte, det får vi se.

De gotländska riksdagsledamöterna är inte jättesugna på ett statligt övertagande.

– Jag stänger inte dörren för något alternativ, men jag är av uppfattningen att den nuvarande modellen tjänat Gotland väl, säger Hanna Westerén (S).

Lars Thomsson (C) är inne på samma spår:

– Dagens upplägg har fungerat väldigt väl under lång tid. Personligen tror jag inte att statliga färjor och drift är det bästa för Gotlands utveckling.

Centerpartisten har dock farhågor om att onsdagens presentation blir en besvikelse:
– De signaler jag fått är inte positiva, säger Lars Thomsson – och antyder att Trafikverket kanske lutar åt ett övertagande, trots allt.

Ett bolag som i så fall skulle få tänka om är Destination Gotland. GT har bett om en förhandskommentar från Håkan Johansson, ordförande för rederiet och vd i moderbolaget Rederi AB Gotland, men han vill invänta själva utredningen.

Det finns dock även andra inom näringslivet som följer processen noggrant. Tillväxt Gotland vill inte gå in på frågan om driftsformer, men ger ändå en kommentar som påminner om riksdagsledamöternas.

– Den trafik som vi har idag är ett resultat av flera decenniers dialog och utveckling och har varit en viktig del i att Gotland har utvecklats så bra, uttrycker organisationen genom verksamhetsledaren Roger Hammarström.

Ryftes Grönsaker är ett av de gotländska företag som fraktar nästan allt de producerar med färja till fastlandet. Så här säger deras vd Karin Andersson:

– Jag har ingen åsikt om statligt eller privat. Men priserna får inte sticka iväg och det får inte bli ännu tidigare avgångstider.

Gällande sådant som prisbild, överfartstider och miljökrav kommer Trafikverket att "ge olika exempel" på onsdag – men däremot inga egna rekommendationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!