Oron efter ciggbeskedet: ”Mindre försäljning”

Kedjorna Pressbyrån och 7-Eleven ska sluta köpa in cigaretter – på sikt är målet ett totalt försäljningsstopp. På Gotland är personalen kritiska och undrar hur butikerna ska gå runt. "Större delen av vad vi säljer är tobak."

På Pressbyrån i Roma köper "nästintill varje kund" cigaretter.

På Pressbyrån i Roma köper "nästintill varje kund" cigaretter.

Foto: Clara Wasell

Gotland2024-05-13 19:59

Nyheten i korthet

  • Kedjorna Pressbyrån och 7-Eleven planerar att sluta köpa in cigaretter från och med 2026, med målet att helt stoppa försäljningen.
  • Anledningen till beslutet är bland annat cigaretternas hälsorisker, miljöpåverkan och arbetsförhållanden i produktionen.
  • Personal på Gotland är oroliga för hur butikerna ska klara sig ekonomiskt utan cigarettförsäljning.

På Pressbyrån i Roma köper "nästintill alla kunder cigaretter", berättar butiksbiträde Amanda Malmqvist. Om cigarettförsäljningen skulle sluta hade de förmodligen förlorat en hel del gäster, menar hon.

– Då blir det nog mindre försäljning av det mesta. De flesta köper ju någonting mer, typ en godisbit eller kaffe, när de handlar cigg.

Från och med år 2026 ska kedjorna Pressbyrån och 7-eleven inte längre ta in cigarettprodukter, på sikt innebär det ett totalt försäljningsstopp. I dag kommer 54 procent av kedjornas tobaksförsäljning från cigaretter, resten kommer från snus, nikotin och andra rökfria alternativ.

Nyheten kommer från ett pressmeddelande från Reitan Convenience, franchisegivare för Pressbyrån, 7-Eleven och den senaste kiosksatsningen PBX. Anledningen, enligt Reitans Sverige-vd Anna Wallenberg, är cigaretternas hälsorisker, miljöpåverkan och arbetsförhållanden i produktionen.

undefined
Amanda Malmqvist drev tidigare kiosken Medvalls i stan.
undefined
Amanda Malmqvist är butiksbiträde på Pressbyrån i Roma.

I Roma säljs mer cigaretter än snus. Amanda Malmqvist, som inte röker själv, tycker dock att ett försäljningsstopp skulle vara bra.

– Egentligen är det ju slöseri med pengar. Tänk vilken utlandsresa man kunde få om man la undan alla pengar istället för att köpa cigg.

Däremot är hon tveksam kring hur affären skulle gå om ett sådant förbud infördes.

– Vi får se vad som händer. Jag tror inte det skulle vara bra för butiken, då går nog folk till mataffären istället.

Som franchisegivare äger man varumärket och ansvarar för licensiering, franchisetagaren å sin sida driver på så vis ett eget företag i varumärkets namn. Amanda Malmqvist drev själv kiosken Medvalls i Visby ett tag, då bestämde hon utbudet själv. Men det finns också fördelar med att vara en del av en franchiseverksamhet, tycker hon.

– Om det skulle hända någonting ekonomiskt så har man Pressbyrån bakom sig till exempel. 

undefined
Pressbyrån vid Östercentrum är en populär butik att köpa cigaretter på.

Enligt Folkhälsomyndigheten har rökning minskat stadigt de senaste åren. 2004 uppgav mer än 16 procent av befolkningen att de rökte dagligen, 2022 var samma siffra 6 procent.

På Pressbyrån vid Östercentrum i Visby står Patrik Lindén som är franchisetagare av butiken. Han fick själv nyheten om ett eventuellt försäljningsstopp genom en kund tidigare under dagen.

Vad tänker du om det?

– Ja, vad tänker man. Det här är ju en tobaksbutik. Större delen av vad vi säljer är tobak, så det är klart att det inte är bra.

Franchisekonceptet överlag är dock bra, menar Patrik Lindén, däremot är han orolig för hur ett cigarettförbud skulle påverka hans butik.

– Frågan är hur de ska parera det här. Någonting måste ju säljas istället i så fall.

Vad är franchise?

• Franchisegivaren är den aktör som äger varumärket och ansvarar för licensiering av franchisetagarna. Franchisetagaren investerar i franchiselicensen och driver på så vis ett eget företag under franchisesystemets varumärke.

• En vanlig missuppfattning är att franchisetagaren har en anställning hos franchisegivaren, men detta är alltså fel. Franchisetagaren är istället en egen företagare, med tillägget att den får ett visst stöd och rådgivning från franchisegivaren.

Källa: Bolagsplatsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!