Brottsförebyggande rådet, BRÅ, genomför varje år den Nationella Trygghetsundersökningen, NTU, där de ställer frågor till svenskarna om deras upplevda oro för brottslighet, om förtroendet för rättsväsendet och om utsatthet för brott. Nyligen presenterades resultatet av årets undersökning och den visar att närmare 40 procent av gotlänningarna oroar sig över brottsligheten i samhället. – men oron är mindre än i riket där motsvarande siffra är 44 procent.
– Om man tittar rent faktiskt på brottsligheten på Gotland så är det en av de tryggaste platserna i landet. Men det som människor uppfattar är en annan sak, säger Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef.
– Vi måste bli bättre på att lyfta fram hur det egentligen är på Gotland.
Befolkningen på ön är också betydligt mycket mindre oroliga över att vara ute sent på kvällen i det egna bostadsområdet. Här känner sig 13 procent oroliga medan dubbelt så många, 26 procent oroar sig över det i riket. Kvinnor är generellt sett mer oroliga än män. Det är också kvinnor som är mest rädda för att utsättas för sexuella angrepp eller våldtäkt och kvinnor avstår även från att göra något eller väljer en annan väg/tar sig hem på annat sätt i betydligt högre utsträckning än män eftersom de är rädda för att utsättas för brott.
– Det är en känsla men de faktiska siffrorna är låga. Vi försöker jobba med att vara närvarande på särskilt utpekade ställen, säger Fredrik Persson.
När det gäller frågor kring det egna bostadsområdet så upplever få öbor problem med exempelvis nedskräpning, skadegörelse och klotter. Då är fortkörning i bostadsområdet ett större bekymmer – 16 procent uppger att de tycker att det är ett problem.
– Det stämmer med den lokala problembilden och det är en av de områden vi arbetar med. Paradoxen är att när vi är ute och mäter så är det oftast de som själva bor i området som kör för fort, säger Fredrik Persson.
Öbornas förtroende för det svenska rättsväsendet som helhet är några procent högre än i riket, 76 procent jämfört med 73. Här finns också ett högre förtroende för hur polisen jobbar (81 procent) än i landet (77 procent). Det vi delar med resten av landet är trenden att förtroendet för polisen har ökat under de senaste tre åren.
– Vi har jobbat mycket med vad medborgarna själva anser är problem. Men vi är inte nöjda, vi vill upp i 100 procent, säger Fredrik Persson.
I den del av NTU som handlar om självrapporterad utsatthet för olika brott kan man notera att stöld, inbrott och rån är mycket ovanligt på Gotland. Undantaget är cykelstölder. Nästan en av tio svaranden har fått sin cykel stulen, det är ungefär samma andel som i landet som helhet.
En fråga som gotlänningarna är rörande eniga med resten av Sverige om, är brottsutvecklingen i landet. Här, liksom i riket, tror 80 procent att brottsutvecklingen har ökat kraftigt/något de senaste åren. Och antalet anmälda brott har också ökat om än inte så kraftigt som många verkar tro.
– Nu blir alla exponerade för allt som händer via olika kanaler och det kan vara svårt att sätta det i perspektiv. Dessutom har ju politikerna fokuserat mycket på brottslighet, säger Fredrik Persson och avslutar:
– Brottsligheten tar sig nya uttryck men i totalen märks det inte. Vi måste bli bättre på att ge vår bild och på att berätta vad vi gör och vad vi tycker är viktigt.