Den presentation Trafikverket gav av kommande upphandling handlade inte enbart om passagerarna. En del gällde godstrafiken, där en ökning av kapaciteten med fyra procent utlovas på norra linjen. För södra linjen var budskapet mer luddigt, att kapaciteten "ska anpassas".
– Vi är relativt nöjda med det upplägg som presenteras. Åkeriföretagen har fått möjlighet att yttra sig via Tillväxt Gotland och Trafikrådet, och det verkar som om Trafikverket har lyssnat, säger Magnus Lindby.
Han är dock osäker om den kapacitetshöjning som aviseras kommer att räcka.
– Ska Gotland fortsätta att utvecklas och växa är fyra procents ökning på norra linjen för lite. På södra linjen är det tufft redan i dag. Avgångarna på torsdagar och söndagar är ofta fullbokade för godset. Där kommer en ökning också att behövas, om Gotlands folkmängd fortsätter att öka, säger Magnus Lindby.
Magnus Lindby framhåller även behovet av en långsiktig lösning:
– Åkerierna bygger upp logistiksystem som är anpassade efter den kapacitet som färjorna har, och då måste vi veta vad som gäller för flera år framåt.
För åkerierna är det viktigt att öns näringsliv kan fortsätta att utvecklas, och vid Tillväxt Gotland är man försiktigt positiv efter tisdagens presentation.
– Det verkar som om Trafikverket lyssnat till oss, men vi måste gräva ner oss i detaljerna innan vi kan bedöma underlaget, säger ordföranden Cecilia Schelin-Seidegård som berättar att medlemsföretagen i Tillväxt Gotland inom kort ska träffas och diskutera färjetrafiken.
Trafikverket har utlovat lägre biljettpriser för gotlänningar. För besökare gäller fri prissättning.
– Vi är lite oroliga för prisutvecklingen. Priserna för besökare får inte bli hur högt som helst, säger Cecilia Schelin-Seidegård som tycker den senaste höjningen blev en nyttig läxa för Trafikverket.
För öns näringsliv är en annan fråga också viktigt. I juni skrev Magnus Lindby tillsammans med en rad andra företrädare för öns näringsliv till regeringen med krav på en översyn av Gotlandstillägget. Tillägget, som funnits i snart 50 år, ger transportföretag rätt att lägga på en liten summa på varje transport i landet. De pengarna kan sedan användas för att sänka priserna för frakter till och från Gotland. I brevet till regeringen begärde det gotländska näringslivet att en ny modell för kompensation tas fram, eftersom den nuvarande inte fungerar.
– Vi har inte hört någonting från regeringen ännu, säger Magnus Lindby.