Osäkerhet kring vaccin mot livmoderhalscancer

Från 2010 kommer vaccinering mot vissa former av det så kallade HPV-viruset ges till alla flickor i årskurs fem och sex. I tre års tid har det nu varit möjligt att på eget initiativ vaccinera sig och hittills har 237 flickor på Gotland vaccinerat sig uppger SR Gotland.

Gardasil är ett HPV-vaccin.

Gardasil är ett HPV-vaccin.

Foto: Scanpix

Gotland2009-08-09 14:38

Men osäkerheten kring vaccinet är stort vad gäller immuniteten och kunskapen hos dem som vaccinerar sig.

Det finns 100 olika typer av Humant papillomvirus (HPV) och 13 av dessa är cancerogena och kan leda till livmoderhalscancer. 70 procent av alla livmoderhallscancerfallen härstammar från något av dess HPV-virus.

Att vaccinera sig ger alltså inte ett 100 procentigt skydd mot sjukdomen och när socialstyrelsen tog sitt beslut om skolvaccinationer förra året fanns en oro för att färre kvinnor skulle göra regelbundna cellprovtagningar.

SR Gotland uppger idag att det även finns en okunskap hos dem som låtit sig vaccineras.
- Faran finns ju att ungdomar tror att det är vaccinerade mot alla sexuellt överförbara sjukdomar. Det är ju viktigt att tala om att de är vaccinerade mot en del HPV-virus men att man även i fortsättningen måste använda sig av kondom, säger Marie Oscarsson forskare på Högskolan i Kalmar till SR Gotland.

Socialstyrelsens mål att rädda 100 kvinnoliv per år med vaccinationerna kanske, trots allt, inte går att uppnå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!